Četvrti sastanak partnera u Chiosu, Grčka 08.-12.03.2015.

Na četvrtom projektnom sastanku sudjelovali su predstavnici iz svih zemalja sudionica „Eco-Traditional Techniques for Construction and Lanscape Sectors“ projekta – Engleska, Francuska, Finska, Hrvatska te Grčka kao domaćin. Kao predstavnici Hrvatske sudjelovala su tri predstavnika Udruženja obrtnika grada Zagreba i tri predstavnika Obrtničkog učilišta.

Smještaj je organiziran u samom gradu Chiosu od strane Grčkih partnera. Tijekom idućih nekoliko dana pokazali su veliko gostoprimstvo, ljubaznost, volju i trud da sastanak prođe u ugodnom, prijateljski nastrojenom ozračju s naglaskom na izvođenje planiranih radnih aktivnosti. Aktivnosti su organizirane na način da je svaki dan projektnog sastanka protekao po točno određenom planu koji je bio izrađen prije samog dolaska partnera. Aktivnosti su se većinom izvodile u 'Professiional Lyceum of Vrodados' - srednjoj strukovnoj školi koja obrazuje učenike 3 sektora –ekonomija i zapošljavanje u turizmu, građevinarstvo i pomorstvo.

Projektni partneri su upoznali Grčke tradicionalne tehnike uređivanja fasada zvane „Xysta“, tj. tehnika zidnih gravura. „Xystu“ čine dekorativni uzorci, najčešće geometrijski, ugravirani struganjem na svježoj žbuki na pročelju zgrada. Tehnika ne potječe originalno s otoka Chiosa već se smatra da je donesena iz Genove. Zanimljivo je što se gravure izrađuju običnom kuhinjskom vilicom. Partneri su nakon upoznavanja i praktične probe navedene tehnike, posjetili naselje Pyrgi gdje je većina pročelja ukrašena ovom tehnikom.

Druga predstavljena tehnika bila je podni mozaik „pebble“. Partneri su napraviti praktičnu probu na podu same škole odnosno izradili jedan mozaik u morskim motivima. „Pebble mozaik“ predstavlja Grčku tehniku oblikovanja poda kamenjem različitih veličina i boja uz pomoć cementa i pijeska. Prije samog postavljanja kamenja na već napravljenoj smjesi iscrtaju se motivi koji će sastavljati mozaik. Partneri su potom posjetili nekoliko naselja koja predstavljaju simbol „pebble mozaika“.

Treća predstavljena tehnika bila je Bizantska mozaik dekoracija gdje su partneri grupno izrađivali svoja djela uz pomoć mentora.

Posljednja predstavljena tehnika je bila Argentiko arhitektura palače na Chiosu, u naselju Kampos. Navedenu arhitekturu gradnje palača i kuća usavršili su stanovnici Chiosa i Genove kako bi zaštitili nasade citrusa od hladnog vjetra i prašine. Ovu tehniku predstavljaju visoki žuto-crveni mramorni zidovi sa mnoštvom motiva. Povijest Chiosa i samu tehniku je također predstavio i sam gradonačelnik g. Pantelis Vroulis.

U sklopu projektnog sastanka predstavljen je rad malog potrojenja za preradu tršlje. Najveća korist tršlje je smola dobivena zarezivanjem kore, sušena na suncu, koja se naziva mastika. Najcjenjenija je baš ona s grčkog otoka Chiosa, gdje raste poseban varijetet koji proizvodi jako puno smole. Mastika ima široku primjenu kod osvježavanja daha (kao žvakaća guma, može se reći i najstarija), liječenja gingivitisa, te želučanih i dišnih tegoba. Često se koristi i u kulinarstvu.

Sastanak koordinatora održan je na kraju aktivnosti te su raspodijeljene obveze i dogovorene procedure oko održavanja web stranice, pristupa završnom izvješću, izrade sažetaka tehnika te su potvrđeni termini sastanaka u Finskoj 03.-07.05.2015. te godine gdje će biti i završna konferencija projekta.

Partneri su posljednji dan imali završnu ceremoniju na kojoj su podijeljeni certifikati.