Članovi Udruženja sudjelovali na 4. Obrtničkom forumu

U organizaciji Obrtničke komore Zagreb  i Zagrebačke županije u Hotel Sportu u Ivanić Gradu održan je 4. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije.  Sve nazočne pozdravila je Marina Hrastić, predsjednica Udruženja obrtnika, grada domaćina ovogodišnjeg Obrtničkog foruma, Ivanić Grada. Dogradonačelnik Ivanić Grada, Tomislav Culej i predsjednik OKZ Mirza Šabić.  
Župan Zagrebačke županije mr.sc. Stjepan Kožić.  Podsjetio je da  Obrtništvo u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, bilježi značajan oporavak pa je u 2018. godini, te da je  otvoreno više od 2000 novih obrta, što je rezultat  dobre i pozitivne suradnje Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb. 
Predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić je u svojoj uvodnoj riječi naglasio da se "pomiču granice i da se napreduje u vidu obrtništva u gradu Zagrebu ali i Zagrebačkoj županiji". 
Sve nazočne je u ime ministra Dražena Bošnjakovića, pozdravila glavna tajnica Ministarstva pravosuđa Daniela Petričević Golojuh. 
Nakon uvodnih riječi i pozdravnih govora, voditeljica i moderatorica Majda Mikulandra otvorila je panel diskusiju. U okviru panel diskusiji sudjelovali su: predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, pročelnik Odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić, voditelj projekata u tvrtki Brodoto Damir Šoh, Mirela Alpeza iz CEPOR-a i Ivana Mikek Kupres, rukovoditeljica Odsjeka za provedbu i praćenje mjera aktivne politike zapošljavanja Središnjeg ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Raspravljalo se o izazovima i perspektivama razvoja obrtništva, problemu manjka radnika u obrtu, centrima kompetencije, osnivanju poduzetničkih inkubatora u udruženjima obrtnika županije, kao i drugim aktualnim temama. Voditelj projekata u tvrtki Brodoto, Damir Šoh, govorio je o alternativnim načinima financiranja poduzetničkih ideja, odnosno „crowdfundingu“ i mogućnostima novog zapošljavanja, dok je gospođa Mirela Alpeza  iz CEPOR-a upoznala nazočne što je s poslovanjem nakon odlaska u mirovinu kao i praktičnim iskustvom drugih zemalja.
Forum je bio odlična prilika i našim obrtnicima koji su postavili svoja pitanja i predložili rješenja konkretnih situacija s kojima se susreću u svom poslovanju. 
Sudionici foruma podržavaju rješavanje aktualnih problema obrtništva, kako bi se stvorili što povoljniji uvjeti na tržištu, potaknulo veće sudjelovanje obrtnika u lokalnoj vlasti, ojačala komunikacija i suradnja obrtnika, gradova i lokalne samouprave te pojačala uloga gradova i tijela lokalne samouprave u poticanju poduzetničke djelatnosti.