10. Groznica maturalne večeri je spremna

Obrtnici su spremni za 10. Groznicu maturalne večeri, manifestaciju namijenjenu mladima iz domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Još jednom upravo oni će im biti podrška pri prvim koracima ka svijetu odraslih i odlučni su učiniti sve da maturalne večeri njihove "djece" budu vesele i za pamćenje. U modnoj reviji, središnjem dijelu Groznice maturalne večeri, pokazat će što Zagreb mladima trenutni nudi od odjeće, obuće, stylinga...

- S nostalgijom se sjećam prve Groznice maturalne večeri 2004. godine kada je naš prerano preminuli kolega, obrtnik Mišo Kamenski predložio je da napravimo reviju koja bi se zvala Mala maturalna haljina. Razmišljali smo, mladi imaju prvi susret sa situacijom u kojoj su pomalo nesigurni što odjenuti, kako se našminkati, djevojke će možda po prvi puta stati na visoke pete, dečki će tenisice zamijeniti cipelama... i naravno da sve asocira na groznicu. Vrlo brzo tako smo došli do onoga što danas prepoznajemo kao tradicionalnu manifestaciju Groznica maturalne večeri- priča Branka Jengić, predsjednica Organizacijskog odbora manifestacije.

Naizgled, stiglo se brzo i do jubileja. Svake godine organizatori su pomalo bili zatečeni odazivom, potvrđuje gospođa Jengić:

- Kolege obrtnici reagiraju fantastično! Dobro znam koja je težina na tom dijelu gospodarstva i uvijek me tako ugodno iznenade s obzirom na to da ih je sve više koji podupiru manifestaciju i svake godine se javljaju novi. Uzbudljivo će biti i na ovoj, jubilarnoj Groznici maturalne večeri, 11. travnja u 20 sati u najpoznatijem obrtničkom prolazu, u Ilici 49.

Obrtnici će donirati 20-toro maturanata, 16 mladića i 4 djevojke, iz domova Ivan Goran Kovačić, Antun Gustav Matoš, Kuće sv. Josipa te iz četiri Caritasove kuće. U proteklih 10 godina 200-tinjak maturanata, možda i više, zahvaljujući Groznici maturalne večeri mogli su se bezbrižno prepustiti proslavi svoga dana.

Za uzvrat, obrtnici od maturanata očekuju da s prijateljima, kolegama, možda i s roditeljima, i drugim dragim osobama budu na Groznici maturalne večeri kako bi znali što im nude i najlakše odabrali, bez ikakvih nametanja.

Neće to biti lako jer ove godine na reviji sudjeluju:
Modni salon Sposa
Modni salon Elegance
Etno butik Mara
Modna manufaktura Mustre
Muška moda Šabić
MU:N
Modni dizajner Nada Došen
Etna Maar (Andrijana Subotić Pjajčik)
Stolnik
I-K Studio za dizajn (Ivica Klarić)
Igor Galaš
Kontesa Nera
Miss B
Salon vjenčanica „Ljubav“
Osim krojača, s velikim zadovoljstvom Groznicu maturalne večeri podupiru i kolege iz sekcija frizera, kozmetičara, postolara, kožnih galanterista i zlatara čiji će vrijedni i trajni darovi biti za cijeli život. Vesele se jubilarnoj Groznici pripremajući tulum na kojemu bi se i posjetitelji i organizatori trebali dobro zabaviti.

Sudjelovanje u manifestaciji poput ove teško vas može ostaviti ravnodušnim. Kroz 10 godina trajanja prijateljstva s domovima obrtnici pokušavaju pomoći pri zapošljavanju svoje "djece", reagiraju na potrebe i ustanove, i štićenika. Skrb i briga zapravo ne prestaju nakon što se ugase svjetla pozornice.

Groznica maturalne večeri projekt je Udruženja obrtnika grada Zagreba, a u posljednje dvije godine u organizaciju su se uključili Obrtnička komora Zagreb i Hrvatska obrtnička komora. Upravo to zajedništvo zajamčilo je opstanak priredbe, čak i u teškim vremenima kao što su ova.

PrilogVeličina
PDF icon sudionici i donatori na 10. Groznici maturalne večeri 269.92 KB