2. sastanak partnera održan u Derbyju

Drugi sastanak partnera na projekti Eco-Construction održan je u Derbyju (Velika Britanija) od 9. do 13. veljače 2014. godine. Domaćin je bio koordinator projekta Derby College. Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih partnerskih institucija iz 5 europskih zemalja: Velika Britanija, Grčka, Finska, Francuska te Hrvatska.

Sudionici su posjetili kampuse u Derby Collegeu, upoznali se s programima za učenike, načinom rada, organizacijom praktičnog rada, kao i sa specifičnostima izgradnje i uređenja zgrada za nastavu.

Kampus Broomfield prvotno je bio u privatnom vlasništvu, a danas je u njemu nastava. Izvorni izgled u potpunosti je sačuvan tako da su sudionici mogli vidjeti različite tradicionalne tehnike ukrašavanja interijera (tehnike izrade ukrasa na stropovima, tradicionalne tapete na zidovima, tradicionalne zastore, kamine itd). U vrtovima je praktični dio nastave.

Razgledan je i nedavno obnovljeni kampus Roundhouse koji je prvotno služio za montažu vlakova. Izgradnja kampusa trajala je 8 godina, a na obnovi zgrada te izgradnji novih radio je tim arhitekata, inženjera, konzultanata i građevinara. Voditelj projekta Roundhouse Mike Atkinson prezentirao je sudionicima proces rekonstrukcije i načine gradnje koji su korišteni tijekom obnove.

Također, organizirana je radionica tradicionalnih dekorativnih načina uređenja interijera u praktikumima kampusa Hudson Building koji djeluje u okviru Derby Collegea. Sudionici su imali priliku upoznati se s tehnikama izrade stropnih rozeta te ih i sami izraditi. Predstavljeni su im lincrusta paneli koji se upotrebljavaju u tradicionalnoj gradnji.

Lincrusta paneli slični su zidnim tapetama, no osnovna prednost u odnosu na tapete je otpornost i mogućnost bojanja, zbog čega ih Englezi vrlo rado koriste. Sudionici su upoznati s tehnikom postavljanja panela i njihovog bojanja te, a nakon prvotne prezentacije imali su priliku sami lijepiti i bojati panele. Usvojene tehnike, prenijet će u svoje matične zemlje. Pokazano je zanimanje za jačom suradnjom na području korištenja tehnike postavljanja lincrusta panela.

Posljednji dan posjeta bio je posvećen upoznavanju s tradicionalnom baštinom okruga Derbyshire. Organiziran je posjet Calke Abbey, tradicionalnoj seoskoj opatiji, odličnom primjeru tradicionalnog načine izgradnje i uređenja krajobraza. Sudionici su posjetili i kampus Buxton & Leek College koji djeluje u okviru Derby Collegea. Na završnoj večeri, predstavnica Derby Collegea Hellen Lillie, uručila je polaznicima certifikate o sudjelovanju.

Idući sastanak partnera održat će se od 5. do 9.10.2014. u St. Barthelemy D'Anjou u Francuskoj, a tema sastanka bit će smanjenje emisije ugljičnog dioksida te tradicijske gradnje od drva i stolarskih tehnika.