79. Zlatna igla uz potporu Grada Zagreba

Obavljaju se posljednje pripreme za veliku modnu manifestaciju zagrebačkih obrtnika Zlatna igla na kojoj će biti predstavljeno 18 kolekcija domaćih autora, a 90-minutni program će u udarnom televizijskom terminu prenositi Hrvatska televizija. Na sceni i oko nje bit će stotinjak manekena i drugih sudionika i tom modnom mašinerijom i ove godine iz sjene upravlja četveročlani producentski tim na čelu s Brankom Jengić.

Kada se 25. listopada svjetla reflektora usmjere na modnu pistu televizijskog studija malo kome će pasti na pamet da je održavanje ovogodišnje priredbe bio veliki financijski izazov. Zbog drastičnog smanjenja komorskog doprinosa Obrtnička komora Zagreb i Udruženja obrtnika grada Zagreba pod čijim se okriljem Zlatna igla tako dugo održala više nisu mogli izdvojiti potrebna sredstva. Zato i razgovor s gospođom Jengić počinje s pitanjem je li zatvorena financijska konstrukcija.

- Uz pomoć Grada Zagreba i Turističke zajednice koji su generalni pokrovitelji i suorganizatori Zlatne igle uspjet ćemo pokriti osnovne troškove koji nisu mali. Potporu smo dobili i od Ministarstva poduzetništva i obrta koje je pokrovitelj i suorganizator. HRT kao suorganizator daje studio i izravni prijenos. Imamo i manjih sponzora koji su prepoznali kvalitetu manifestacije i odlučili pomoći. Iako u veljači kada smo počeli pripreme nije slutilo na dobro, ostvarili smo cilj – došli smo do 79. Zlatne igle.

Velika motivacija Branki Jengić i članovima tima Silviji Tržec, Mirzi Šabiću i Damiru Banovcu bila je i činjenica da nas tek godina dijeli od velikoj jubileja, 80. Zlatne igle. Kakve bi bile posljedice neodržavanja priredbe?

- Gubitak ugovora s Hrvatskom televizijom koji se obnavlja svake godine bio bi nenadoknadiv. Naši obrtnici puno ulažu u ovu priredbu, u stvaranje kolekcija koje će predstaviti a televizijski prijenos im omogućava da vrate uloženi novac jer im takav vid predstavljanja dovodi nove kupce. Imamo povratnu informacije o tome od samih obrtnika što ih potiče da budu još bolji i zanimljiviji.

Po čemu je ovaj modno događaj drukčiji od ostalih, a ima ih kao što znamo popriličan broj za ipak relativno malo tržište?

- Kolekcije naših majstora odlikuju se kvalitetom izrade. Također, trudimo se biti originalni, nuditi svoje viđenje, ne kopirati. Iskustvo nas je uvjerilo da preuzimanje tuđih ideja može biti pogubno za cijelu manifestaciju, ne samo za autora kolekcije. Mediji odmah zabilježe takve pojave, a mi ne želimo biti u središtu pozornosti zbog skandala nego zbog dobrih radova.

Kako onda izbjegavate eventualne nesporazume?

- I ove godine trudili smo se dobro proučiti skice koje su nam dostavili dizajneri, materijale, kvalitetu izrade. Surađujemo i s prof. Ninom Režek – Wilson s Tekstilno-tehnološkog fakulteta, a uz Producentski tim važno nam je i mišljenje stilistice Zlatne igle gđe. Nataše Svekler. Pratimo Modni ormar, ali i druge priredbe gdje vidimo kako razmišljaju mladi i s veseljem uvijek nekoga od njih uključimo u Zlatnu iglu. I ovoj 79. Bit će novih lica i zanimljivih kreacija, ali još je prerano govoriti o imenima.

Na Zlatnoj igli neće sudjelovati samo krojači već i obrtnici iz drugih sekcija. Što će sve publika vidjeti?

- Pokazat ćemo i najnovije radove torbara, klobučara, krznara, zlatara. Naši kozmetičari i frizeri pobrinut će se za manekenke i manekene koji će nositi reviju. I cvjećari će imati svoj kutak, ali ne na pozornici već u prostoru za uzvanike. Sudionici-dizajneri modne revije Zlatna igla Zagreba nisu više „ nekadašnji šnajderi“ kako ih se često i danas doživljava već su to visokoobrazovani ljudi koji primjenjuju sve nove tehnologije i koji su već odavno sa svojim znanjem, opremom i razmišljanjima u Europi.

I ove godine Zlatna igla održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske Ive Josipovića.

- Drago nam što nas je i ove godine podržao. Njegovo pokroviteljstvo, a i brojni drugi ugledni uzvanici samo su dokaz da dobro radimo svoj posao.