Akcija ZAZeleniSvakiDan

Jučer, 06. rujna 2021.  je na glavnom zagrebačkom trgu održana akcija “ZaZeleni svaki dan” u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grada Zagreba, Hrvatske obrtničke komore i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Cilj ove akcije je osvijestiti problem neodrživog korištenja prirodnih resursa i proizvoda koje svakodnevno koristimo, čime zagađujemo okoliš i utječemo na klimu. Ponovnom i produženom upotrebom predmeta osigurava se očuvanje prirode, ali i više raspoloživih resursa budućim naraštajima.
 
Akciju je  podržao ministar gospodarstva i održivog razvoja gosp.  Tomislav Ćorić, gradonečelnik  grada Zagreba gosp.Tomislav Tomašević, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba gđa Martina Bienenfeled, pročelnica ureda za gospodarstvo gđa tatjana Operta, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore gđa Mirela Lekić, predsjendik Obrntičke komore Zagreb gosp Mirza Šabić i predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar.

"Doista je to hvale vrijedna akcija i zapravo sjajno se osjećam u društvu naših obrtnika s idejom da svi mi, ne samo u Zagrebu, nego i u cijeloj Hrvatskoj, malom gestom možemo učiniti puno za Hrvatsku pa i za planet u smislu borbe protiv klimatskih promjena", istaknuo je ministar Ćorić.
Istaknuo je kako je akcija posvećena prije svega ideji promoviranja popravaka te produljenja trajnosti proizvoda, a u tome će pomoći obrtnici koji na svojim štandovima građanima popravljaju stvari i nude svoje usluge.
Zadovoljstvo je biti danas na Trgu bana Jelačića i pokazati da se to može, bilo da je riječ o nekom odjevnom predmetu, cipelama, biciklu..., u konačnici bilo kojem predmetu iz našeg kućanstva koji može trajati dulje ukoliko se popravi. Time, s druge strane, ističe ministar, utječemo na smanjenje stakleničkih plinova, što nam je u konačnici svima u interesu.

Na pitanje novinara ima li on naviku popravljati stvari, Ćorić odgovara potvrdno. 
" Neki komadi odjeće i obuće traju vječno, ne samo kod žena nego i kod muškaraca te s obzirom na tu činjenicu vrlo često sam kod postolara zato što jednostavno postoje komadi obuće od kojih jednostavno ne odustajemo", rekao je.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je rekao  da i on ima naviku popravljati stvari, a uglavnom se radi o odjeći.
Priznao je da je na štandovima obrtnika naučio gdje su još serviseri, recimo TV prijemnika, kojih je samo osam u cijelom Zagrebu. Rekao je da se i novi TV uređaji mogu popravljati i naši obrtnici ih znaju popraviti, a time će obrtnici moći lakše opstati i neće zatvarati obrte, što se nažalost sve više i više događa.
Pozvao je građane da dobro razmisle prije nego što bace nešto te da radije to poprave, time daju svoj doprinos smanjenju nastanka otpada i na taj način smanjenju i ekološkog otiska i zagađenja koje nastaje u okolišu.

" I dalje imamo jako puno obrtnika koji popravljaju stvari, od elektroničkih uređaja, odjeće, obuće, od bravara, željezarije, kišobrana, torbi...i u tom smislu Grad Zagreb potiče i podupire i dalje će to raditi i tradicionalne obrte i deficitarne obrte i proizvodne obrte. Ove godine je taj iznos bio oko 20-ak milijuna kuna i radit ćemo to i dalje" , poručio je gradonačelnik Tomašević.

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar izrazio je zadovoljstvo da su obrtnici dio  akcije jer to, kako je istaknuo, još jednom dokazuje da bez obrtnika nema akcije, nema grada Zagreba, nema Hrvatske.

Obrtnici koji su sudjelovali u akciji:

Popravak bicika i trgovina Bizmark,
Cipele Bocak
Kisobrani Cerovecki,
Proizvodni obrt Galanterist,
Bravar Tonkovic
Kozna galanterija Pokupec
Elektronika Stasevic
Krojacki obrt Jura
Obrt za krojacke popravke i proizvodnju odjece Mirela.
 
Hvala svima !