Hrvatska u rujnu bilježi pad zaposlenih u obrtima, ali u 12 županija imaju pozitivan trend

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku na kraju rujna u Hrvatskoj se bilježi pad zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija. Riječ je o brojci 214.772 zaposlenih, što je za 7552 manje nego na kraju kolovoza. Riječ je o padu od 3,4 posto.

U obrtima je u rujnu radilo 196.947 zaposlenika, odnosno 3,7 posto manje nego mjesec ranije. U djelatnostima slobodnih profesija 17.825 zaposlenih ili 0,7 posto više.

Ipak, postoje razlike promatrano po županijama. U 12 županija bilježi se pozitivne trendove. S 0,8 posto prednjače Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Koprivničko-križevačka i Brodsko-posavska županija, dok se na dnu ljestvice nalazi osam županija u kojima se bilježi pad zaposlenih. Pad se kreće od 0,9 posto u Virovitičko-podravskoj županiji do 11,2 posto u Ličko-senjskoj županiji.

Porast broja zaposlenih ostvaren je u osam područja djelatnosti, od 0,1 posto u ostalim uslužnim djelatnostima do 30,8 posto u rudarstvu i vađenju. Negativni trendovi prisutni su u deset područja djelatnosti u rasponu od 1,1 posto u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu do 14,7 posto u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.