Izaslanstvo HOK-a sudjelovalo na savjetovanju u Sloveniji: Sudionici se složili kako komore imaju važnu ulogu u zastupanju interesa malih i srednjih poduzeća

Potpredsjednik HOK-a Adolf Cvanciger i predsjednik Odbora za gospodarstvo, međunarodnu suradnju i sajmove Ivica Zanetti sudjelovali su u srijedu na savjetovanju „Organizacija potpornog okruženja za mala i srednja poduzeća - ima li dovoljno učinaka?“, koje je održano u Sloveniji u organizaciji Obrtno-podjetniške zbornica Slovenije i Državnog vijeća Republike Slovenije.

Predstavnici obrtničkih i gospodarskih komora iz Austrije, Slovenije i Hrvatske raspravljali su o djelovanju i ulozi komora u razvoju i uspješnom poslovanju poduzeća te važnosti potpore države komorama te financiranju komora.  

Iskustva i aktualno stanje u Hrvatskoj predstavio je potpredsjednik HOK-a Adolf Cvanciger. Objasnio je da je da je sustav Hrvatske obrtničke komore koji broji preko 110 tisuća članova, najveće interesno udruženje u Hrvatskoj koje obavlja niz djelatnosti. 

- Usredotočeni smo na ono što je ključno – imamo 62 majstorska zvanja, brinemo o strukovnom obrazovanju, provodimo licenciranje obrta i pravnih osoba za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja te u području daljnjeg obrazovanja skrbimo o provedbi majstorskih ispita i izdajemo majstorske diplome - rekao je Cvanciger te naglasio ulogu Komore u zakonodavnom procesu.

Naglasio je važnost dobre suradnje Komore s Vladom RH, posebice u ozbiljnim krizama koje su obrtnike i poduzetnike pogodile proteklih godina. 

- Vladajuće kontinuirano upozoravamo na probleme i zadnjih godina politika nas je uvažavala te je Vlada važan partner u projektima koji uvelike mogu unaprijediti hrvatsko obrtništvo. Vlada je donijela i nekoliko paketa mjera koje su pomogle cjelokupnom gospodarstvu, pa tako i obrtnicima i da nije bilo je bilo tih mjera danas ne bismo imali preko 110 tisuća članova nego upola manje - istaknuo je Cvanciger.  

Svi sudionici zaključno su istaknuli nužnost očuvanja komora kao važnog dionika u zastupanju interesa malih i srednjih poduzeća te u pripremi i izmjenama zakonske regulative kao i jačanje partnerske suradnje s predstavnicima vlasti, a sve s ciljem stvaranja konkurentnijeg poslovnog okruženja za obrtnike i poduzetnike.