NA SASTANKU SEKCIJA MESARA I PEKARA O PROBLEMU OBRAZOVANJA

Na jučer održanom zajedničkom sastanku sekcija mesara i sekcije pekara, gosp. Alen Prežec, pročelnik sekcije mesara, upoznao je prisutne kolege sa radom Cehova u Udruženju, te podsjetio da su cehovi osnovni oblik strukovnog organiziranja i stručnog rada na razini Udruženja koji su oformljeni radi usklađivanja i rješavanja stručnih pitanja gospodarske grane kojoj obrtnik i sekcija pripada.

Također je prisutne upoznao sa radom Ceha proizvodnog karaktera u koji uz mnoge druge, ulaze i sekcija mesara i pekara.

Najviše pažnje posvećeno je pitanju obrazovanju učenika za obrtnička zanimanja kao i upisu u obrtničke strukovne škole te su članovi iznijeli slijedeće prijedloge:

Potrebno je pojednostavniti proceduru licenciranja obrtničkih radionica
Smanjiti bodovni prag za upis zanimanja mesar i pekar
Pravovremeno informirati o broju kandidata za primanje na naukovanje te raspoređivanje prema mjestu stanovanja.

U nastavku sastanka dana je informacija o projektu Obrtničke komore Zagreb „Zajednička nabava“ i svim partnerima sa kojima su do sada potpisani ugovori, te su članovi pozvani da se projektu priključe u što većem broju s obzirom na činjenicu da se većim brojem sudionika projekta ostvaruju i veći popusti.

Vezano za novosti u Zakonu o zaštiti na radu gosp. Prežec je napomeno da se do kraja 2015.godine poslovni subjekti trebaju uskladiti sa Pravilnikom o obavljanju poslova zaštite na radu.