Na Zboru pročelnika strukovnih sekcija i predsjednika cehova o aktualnim temama

Zbor pročelnika strukovnih sekcija i predsjednika cehova na svom prvom ovogodišnjem sastanku održanom 11. veljače 2021.godine,   bavio se s više aktualnih tema, ali sudeći po pitanjima i raspravi iznalaženje rješenja za vidljivost održivost obrtništva nadmašila je ostale.

 Naime pandemija COVID -19 i razorni potres  u prošloj godini donijele su smanjeno poslovanje i ugrozile održivost broj obrtničkih radionica. U provedenoj raspravi predloženo je da je obrtništvu potrebna više promocije kako na državnoj televiziji tako i dnevnom tisku, ali i na društvenim mrežama, te da se kod nadležnih institucija potrebno nastaviti boriti da se na raspisane natječaje za  bespovratna sredstva  mogu prijaviti obrtnici svih struka.

Udruženje obrtnika grada Zagreba čine sve kako bi članovim olakšalo poslovanje a jedan vid pomoći u poslovanju bit će kreditiranje obrtnika kod Erste banke iz depozita Udruženja. Iznos kredita do 40.000,00kn uz kamatnu stopu 2.75 a samo potpisivanje Ugovora o kreditiranju bit će za nekoliko dana rekao je predsjednik Trojnar.

U protekloj godini obišli smo brojna ministarstva kako bi pojasnili  koja je zadaća Udruženja obrtnika garda Zagreba te im prenijeli što je potrebno obrtnicima, a u ovom trenutku nedvojbeno je to  raspisivanje natječaja za bespovratna sredstva istaknula je Katarina Drakulić, tajnik Udruženja i  najavila da će u dogovoru s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja biti raspisan e-impuls koji će provoditi HAMAG BICRO, a sredstva će se moći iskoristiti za ulaganje i opremu poslovnih prostora.

S ciljem spoznaje tema koje  zanimaju pojedine struke, a  kako bi Udruženje moglo organizirati radionice, edukacije, skupove, konferencije  odnosno pred tijelima državne uprave izborili raspisivanje natječaja za bespovratna sredstva za potrebe obrtnika  dogovoreno je da će članovima poslovnih odbora  biti  poslan Anketni upitnik.

Od ostalih informacija  prisutne je zanimalo da li će ove godine  biti održan Zagrebački obrtnički sajam kao i sajmovi i brojna događanja  općenito.