NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

1. SEKTOR GRAĐEVINARSTVA_ DA LI JE MOGUĆE PODNIJETI ZAHTJEV VEZANO ZA POTPORE ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA U DJELATNOSTIMA POGOĐENIM KORONA VIRUSOM UKOLIKO SE RADI O STRANIM DRŽAVLJANIMA IZ BIH KOJI SU U RADNOM ODNOSU NA OSNOVU DOZVOLE ZA RAD I BORAVAK IZ GODIŠNJE KVOTE TE SE ZBOG ZABRANE ULASKA STRANIH DRŽAVLJANA U RH NE MOGU VRATITI NA POSAO U RH?
S ČIME SE ISTO DOKAZUJE, DALI JE DOVOLJANA PRESLIKA PUTOVNICE NA KOJOJ JE VIDLJIV DAN IZLASKA IZ RH?
UKOLIKO MJERE ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA NISU PRIMJENJIVE ZA STRANE RADNIKE IZ BIH MOŽE LI SE ZA TAKVE DJELATNIKE STAVITI RADNI ODNOS U MIROVANJE?

       Da, moguće je podnijeti zahtjev

 2. OPTIKA SPADA U SPECIJALIZIRANE TRGOVINE ORTOPEDSKIH POMAGALA   I SAMIM TIM
       NAM  VLADINOM UREDBOM  NIJE NAM ZABRANJEN RAD
.
       Točno, možete još uvijek raditi ukoliko želite.

3.  MEĐUTIM S DRUGE STRANE MI OSTVARUJEMO BLISKI KONTAKT S OSOBAMA ,TAKO DA S OBZIROM NA TU ČINJENICU NE BI TREBALI RADITI ,NITI SMJELI RADITI ?

Sukladno točki IV Odluke od 19.03. svi koji nastavljaju raditi moraju se obavezno pridržavati svih propisanih mjera (2 metra među osobama, dezinfekcija ruku, kvaka, prostora, maska preko usta …)

4.   KAKO DA SE PONAŠAMO-  AKO RADIMO – POTPORU OD DRŽAVE NEĆEMO DOBITI ,JEL RADIMO  A I PO FISKALIZACIJI ĆE BITI VIDLJIVO DA NAM JE PROMET SKORO PA 0,00 KN
Sukladno poslovnoj politici svakog od vaših članova sekcije, moguće je nastaviti rad ili prekinuti rad. Ako se odlučite za nastavak, morate obavezno primjenjivati odredbe iz čl. IV Odluke, a ako odlučite zatvoriti niste u nikakvom prekršaju. Ukoliko odlučite zatvoriti imate obvezu prijaviti privremenu obustavu prostora u svrhu fiskalizacije.

 5DALI ĆEMO UKOLIKO RADIMO A OSTVARIMO PAD PROMETA  VIŠE  OD 20 POSTO  IMATI KAKVA PRAVA NA POTPORU I KOJA?
Naravno, možete ostvariti pravo na pomoć u iznosu 3.250,00 kn za svoje djelatnike i za sebe kao obrtnika.

6. MOGU LI JA KAO OBRTNIK OSTVARITI PRAVO NA ODGODU PLAĆANJA JAVNIH DAVANJA USLIJED POSEBNIH OKOLNOSTI?  
Da, naravno – kao i svi drugi poduzetnici ako vam posebne okolnosti utječu na poslovanje s ciljem održavanja likvidnosti, gospodarske aktivnosti i zadržavanja zaposlenosti Potrebno je podnijeti Zahtjev Poreznoj upravi za odgodom plaćanja uslijed posebne situacije.

 7. DONESENA JE ODLUKA O PRIVREMENOJ ZABRANI RADA KOJOM SMO MI KAO FRIZERSKI SALON OBUHVAĆENI.      NO NIJE NAM JASNO DA LI SE MORA ODJAVLJIVATI/TJ . PROVODITI POSTUPAK ZATVARANJA OBRTA..  (I NE ZNAM ZAŠTO I BI? JER MI NE ŽELIMO NAKON 28.GOD OBRTA ZATVARATI OBRT ... )

 Potrebno je prijaviti privremeno zatvaranje poslovnice na Poreznu upravu, privremenu obustavu obavljanja obrta na ured za gospodarstvo ( može kroz e obrt). 
Za to vrijeme ne miruju doprinosi, a više o mogućnostima pogledajte naš web hok-e - objava sa svim obrascim
a https://www.hok.hr/koronavirus-novosti/prilagodba-rada-i-mogucnosti-vezane-uz-poslovanje-obrtnika-u-novonastaloj.

6. KONKRETNO SE RADI O UPITU TRGOVINA CVIJEĆEM KOJE SU ZATEČENE SA PUNOM TRGOVINOM SVJEŽEG CVIJEĆA, DA LI SMIJU RADITI U ZATVORENOM PROSTORU VIJENCE ILI NEKE ARANŽMANE PREMA TELEFONSKOJ NARUDŽBI. TAKOĐER IMAMO UPIT STOLARSKE RADIONE O NJIHOVOM RADU U RADIONI I MOGUĆNOSTI ODLASKA U DRUGI PROSTOR NA MONTAŽU NAMJEŠTAJA. TO SU SAMO NEKI PRIMJERI NEDOUMICA NAŠIH OBRTNIKA. BILO BI DOBRO UKOLIKO SE MOGU DOBITI MALO DETALJNIJE INFORMACIJE VEZANO ZA ZABRANE RADA OSTALIH DJELATNOSTI KOJE NISU NAVEDENE U ODLUKAMA ?

iz Odluke iščitavamo da se mogu obavljati sve usluge gdje se ne radi direktno na klijentu – dakle i usluga aranžiranja ( vijenac) i izrada namještaja i montaža izvan radione uz pridržavanje mjera iz tč. 4

7. SUKLADNO ODLUCI UPRAVNOG ODBORA HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE S JUČERAŠNJE TELEFONSKE SJEDNICE, UDRUŽENJA I PODRUČNE OBRTNIČKE KOMORE MORAJU DONIJETI ODLUKE O RADNOM VREMENU I RADU DJELATNIKA.

HOĆEMO LI DOBITI JEDINSTVENI OBRAZAC KOJI ĆEMO PRILAGODITI STANJU NA TERENU, ILI ĆE SVATKO RADITI POTREBAN OBRAZAC ZA SEBE?

Možete koristiti obrazac objavljen na  portalu HOk-e. Prilagodite ga. https://www.hok.hr/koronavirus-novosti/prilagodba-rada-i-mogucnosti-vezane-uz-poslovanje-obrtnika-u-novonastaloj

8.. AKO OBRTNIK PREDA  ZAHTJEV ZA POTPORU ZA RADNIKA 3.250,00KN, A RADNIK JE DO SADA IMAO PLAĆU NPR 5.000,00KN I VLASNIK ĆE NADOKNADITI OSTATAK DO 5.000,00 KN. DA LI VLASNIK PLAĆA DOPRINOSE SAMO ZA RAZLIKU OD 1.750,00KN ILI NA SVIH 5.000,00 KN ?

Vlasnik plaća doprinose na svih 5.000,00 kn

PrilogVeličina
Datoteka najcesca_pitanja_opcenito.docx16.55 KB