Održan prvi Zbor pročelnika, tajnika, zamjenika pročelnika i članova PO

Na svom prvom ovogodišnjem  okupljanju, 24.10. 2018. godine, Zbor pročelnika, zamjenika pročelnika , tajnika i članova PO  strukovnih sekcija bavio se s više tema.

Prezentacija mobilne fiskalne blagajne sa kartičnom naplatom
Predstavnik tvrtke Adeo pos, Saša Beronja,  prezentirao je fiskalnu blagajnu s kartičnom naplatom koja može biti od koristi svima onima koji  posao obavljaju izvan svojim poslovnih prostora i tako na licu mjesta izdaju račun. Cijena blagajne iznosi 2.600,00 kuna, sadrži android verziju i jednokratno plaćanje karticama. 

Uvjeti i mogućnosti rada u Sloveniji
Gđa. Janja Starc iz Območna obrtno-podjetniška zbornice  Krško, ukratko je prezentirala proceduru kada netko od obrtnika želi odraditi posao u Sloveniji bilo jedan dan ili više. Pojasnila je da  prije svega radovi se mogu izvoditi bez osnivanja obrta ili tvrtke u Sloveniji već da je dovoljno ishoditi privremenu obrtnicu koja se izdaje u Območna obrtno-podjetniška zbornice  Krško i vrijedi 1 godinu. Dodala je kako je administrativno sve jednostavnije riješeno nego u Hrvatskoj. 

Rad odbora za inovacije
Miljenko Vuk, predsjednik Odbora za inovacije pri UOGZ, prisutne je informiralo da je od 2007. godine Udruženje član Hrvatske udruge inovatora. Pozvao je sve članove da ako imaju neku inovaciju da se  uključe u HUI i pojasnio da  inovacija ne mora biti novi proizvod već se inovacijom smatra i poboljšanje procesa. Također, dodao je da Grad Zagreb jednom godišnje raspiše Javni poziv za potpore inovacijama. 

Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi
Milena Kunčić prisutne je informirala da se trenutno čeka izglasavanje Zakona o e-računu koji RH donosi kako bi ispunila obvezu usklađivanja s pravnom stečevinom EU i to usklađivanje s Direktivom o e-računu. Zakon propisuje primjenu e-računa samo u procesu javne nabave. Naručitelji u procesu nabave ( u pravilu država ) su u obvezi zaprimati e-račune od 1.12.2018. godine. Dobavljači u procesu javne nabave  ( među ostalima i obrtnici ) trebaju biti spremni izdavati e-račune od 1.07.2019. godine. Kako bi se prilagodili procesu izdavanja e-računa oni koji sudjeluju u javnoj nabavi kao dobavljači trebat sklopiti ugovor s Finom ili drugim pružateljem usluga e-fakturiranja. 
U nastavku sastanka M. Kunčić podsjetila je na mogućnost prijave na otvoreni javni poziv za projekt „ Naukovanje za obrtnička zanimanja“ koji je raspisan od strane MINGPO-a i traje do 31..listopada  ove godine. Prihvatljivi troškovi su troškovi vezani za iznos prosječnih nagrada učenicima i naknada mentoru koja se utvrđuje prema prosječnoj vrijednosti sata rada.
Također, informirala je prisutne da su za prikupljanje kontakata obrtnika angažirani studenti, te podsjetila na obvezu prijedloga članova za Komisije za provođenje majstorskih ispita.