Rukovodstva strukovnih sekcija o aktualnim temama

Zbor pročelnika i tajnika strukovnih sekcija na sastanku održanom 09. studenog 2021.godine,  bavio se s više aktualnih tema  a jedna od njih je Uspostava sustava vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba o čemu su govorile  predstavnice Ministarstva  rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike gđa Andreja Bednjički, voditeljica službe za stratešku analizu i gđa.Irena Bačelić, načelnica Sektora za tržište rada. Za projekt koji će provoditi Ministarstvo  od 01. travnja 2022 do 2026 godine ,osigurano 300 milijuna kuna  za ukupno 30.000 zaposlenih i nezaposlenih osoba. Prijava za vaučere odvijat će se preko aplikacije , a fizičke osobe u jednoj godini mogu potrošiti 10.000,00kn za obrazovanje. Uvjet za prijavu je da između odabranog obrazovanja i posla kojim se netko bavi mora ipak biti neka poveznica. Popis obrazovnih ustanova koje će provoditi obrazovanje bit će na stranicama Ministarstva.

U nastavku sastanka predsjednik Trojnar i tajnik Udruženja gđa K.Drakulić prisutnima su prenijeli informacije o najaktualnijoj temi komorskog sustava  o prijedlogu Izmjene i dopune zakona o obrtu koja je rezultirala brojnim pitanjima prisutnih

Teško proteklo razdoblje dovelo je do pada prihoda i dovelo u pitanje opstanak brojnih obrta stoga se potrebno okrenuti povlačenjem bespovratnih sredstva kojim će se olakšati poslovanje u tom smislu gđa Drakulić, najavila je niz radionica na kojima će educirati obrtnike kako ispravno napraviti prijavu.

Od ostalih tema prisutni su istaknuli nepovoljan položaj prilikom prijave na potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja „ Naukovanje za obrtnička zanimanja“ od kojih se traži niz dokumenata i izvještaja a zapravo oni su ti koji naučnicima prenose svoja znanja kod provođenja praktičnog dijela naukovanja, u što ulažu svoje materijale i vrijeme.