Sastanak partnera na projektu ECO-Construction

Prvi sastanak partnera održan je u terminu 17.-22.11.2013. uz sudjelovanje 7 predstavnika svih partnera. Aktivnosti su se održavale se na Trgu Mažuranića 13 i Ilici 49 u prostorijama oba domaćina, dok se prikaz obrtničkih tradicijskih vještina vezanih uz temu gradnje i uređenja okoliša održao u Krapju i Zagrebu.

Obrtničko učilište izradilo je nekoliko prijedloga za logo projekta te je prihvaćen u smeđoj boji.

Svi partneri su detaljnije prezentirali svoje aktivnosti kako bismo se što bolje upoznali. Obrtničko učilište upoznalo je partnere s obrazovnim sustavom u RH s naglaskom na sektor graditeljstva, stanje na tržištu rada vezano uz tradicijske vještine u graditeljstvu, zakonskom regulativom na području rada na zaštićenim objektima te važnost obrtničkog komorskog sustava u obrazovanju.

Koordinator projekta Derby College vodio je raspravu u svezi programa provedbe projekta kroz cijelo razdoblje od dvije godine te su utvrđeni termini sastanaka i teme u svim zemljama do kraja projekta 2015. godine:

09.-13.02.2014. Derby College, UK (kompetencije vezano uz održavanje zgrada, održivost putem uporabe lokalnih i nacionalnih materijala, prikaz i radionica vezana uz tradicionalne dekorativne tehnike uređenja interijera)

05.-09.10.2014., St. Barthelemy D'Anjou, Francuska (smanjenje emisije ugljičnog dioksida, radionica na temu tradicijske gradnje od drva i stolarskih tehnika)

08.-12.03.2015. Cios, Grčka (graditeljstvo i klimatske promjene, radionica: tradicijska gradnja kamenom i uređenje vanjskih prostora)

03.-07.05.2015. Omnia-Helsinki, Finska (kompetencije vezane uz uštedu energije i izolaciju, radionica na temu uređenja okoliša)

Svi partneri moraju se pripremiti za teme koje će biti obrađene te ponijeti opremu za održavanje radionica.

Zadatak UOGZ i Učilišta bio je upoznati partnere s tradicijskom gradnjom u Hrvatskoj i povezanost s tržištem rada vezano uz radnu snagu koja ima tražene kompetencije.

Praktični dio prezentacije održao se u selu Krapje gdje su sudionicima prezentirani načini gradnje drvenih kuća i okućnica (staja, šupa, pušnica). Zahvaljujemo ravnatelju parka prirode Lonjsko polje gospodinu Goranu Gugiću, koji je održao edukativnu radionicu na engleskom jeziku za sudionike projekta i gosp. Igoru Cindriću, iz Ministarstva kulture na održanoj prezentaciji u ulozi Ministarstva te uvjetima zaštite i obnove Lonjskog polja, također na engleskom jeziku.

Obnovu zaštićenih zgrada u Zagrebu prezentirali su zagrebački obrtnici: Zlatko Prosinečki (rekonstrukcija unutrašnjosti koncertne dvorane ) i Drago Sopina (ličilački radovi na drvenim materijalima) u zgradi Hrvatskog glazbenog zavoda te Antun Trojnar, koji je izvršio zahtjevnu kompletnu obnovu Francuskog paviljona i Umjetnički paviljona. Zahvaljujemo gosp. mr.sc. Alanu Braunu, dipl. ing., prof. Arhitektonskog fakulteta za iscrpnu i stručnu prezentaciju na engleskom jeziku o svim radovima izvedenim na Francuskom paviljonu tijekom obnove.

Svi partneri sudionici bili iznenađeni kvalitetom izvršenih radova i mogućnostima naših obrtnika u izvedbi tako zahtjevnih radova.

Svaki partner dostavit će opis posebne tehnike izgradnje karakteristične za svoju zemlju, prikazati sve faze izgradnje, materijale i alate koji se koriste, dijagrame i crteže potrebne za rad, zdravstvene i sigurnosne aspekte, prednosti i nedostatke. Ove vještine bit će prikazane na internet stranici projekta, koju će otvoriti Udruženje obrtnika grada Zagreba.