Sastanak predstavnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet i predstavnika OKZ-a

U ponedjeljak 27. svibnja 2019. godine, u prostorijama Gradskog poglavarstva, održan je sastanak predstavnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet i predstavnika Obrtničke komore Zagreb. Sastanku su nazočili ispred Gradskog ureda Vibor Videc, viši stručni savjetnik u Sektoru za promet, Mate Merčep  i Damir Hercigonja, voditelji odsjeka, dok su ispred Obrtničke komore Zagreb sastanku nazočili Antun Trojnar, potpredsjednik OKZ, Zdravko Bubnić, predsjednik Udruženja prijevoznika Zagreb, te v.d. tajnik OKZ, Goran Čanković. Na dnevnom redu su bile aktualne teme vezane uz promet, a to su ulazak vozila obrtnika za hitne intervencije u pješačke zone, posebno u vremenu kada to nije dozvoljeno, te izdavanje povlaštenih parking karata za obrtnike sa sjedištem obrta izvan zona naplate grada Zagreba.

Potpredsjednik Trojnar ukazao je na važnost omogućavanja ulaska vozila obrtnika za obavljanje hitnih i servisnih intervencija u pješačke zone kao npr.  puknuće cijevi, nestanak električne energije i sl. to je iznimno važno zbog obavljanja utovara i istovara potrebne opreme i dijelova za ugradnju, što u stvari predstavlja kratko zadržavanje. Također je ukazao i na potrebu izdavanja povlaštenih parkirnih karata za one obrtnike koji nemaju sjedište obrta u zonama naplate parkinga, kako bi smanjili troškove pružanja usluga građanima.

Predsjednik Udruženja prijevoznika, Zravko Bubnić kazao su navedena pitanja posebno važna za pogrebne prijevoznike koji djeluju u sastavu njegovog udruženja, ali također i za druge prijevoznike koji obavljaju razne usluge za naše građane.

Vibor Videc, viši stručni savjetnik u Sektoru za promet je kazao kako zahtjev obrtnika smatraju u potpunosti opravdanim te da će se pokušati naći kvalitetno rješenje po pitanju ulaska vozila obrtnika za obavljanje hitnih i servisnih intervencija u pješačke zone, što su podržali svi nazočni na sastanku, te je dogovoreno da će se do početka godišnjih odmora pokušati naći rješenje.

U vezi druge teme vezane uz povlaštene parking karte predstavnici gradskog ureda su kazali kako će se s time morati pričekati dok se ne uvede sistem blokova /npr. žuta zona blok Trešnjevka i sl. / te bi se tada mogao uvesti sistem komercijalne i povlaštene karte za obrtnike.  Također je rečeno kako je sve potrebe za povlaštenim kartama vrlo teško opravdati, ima puno drugih skupina korisnika, a građani se često bune za zagušenje parkinga. Cijena komercijalne karte od 360,00 kn mjesečno za drugu zonu ne bi trebao biti veliko opterećenje za nekog tko se bavi gospodarskom djelatnosti, kazao je Videc. Dogovoreno je da će Gradski ured u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb istražiti na koji način su navedena pitanja riješena u drugim gradovima, te da će se uskoro održati novi sastanak kako bi riješili navedena pitanja.