Sekcija cvjećara će zatražit ukidanje naplate ulaza na veletržnicu cvijeća

Sinoćnji sastanak Sekcije cvjećara započeo je prezentacijom proizvoda s naglaskom na teglice za začinsko bilje, tvrtke Klara gardening d.o.o.
Pročelnica Ela Petrinić podsjetila je prisutne  na mogućnost kreditiranja kod HPB temeljem potpisanog sporazum o kreditiranju obrtnika između UOGZ i HPB;   preuzimanje Crodux kartice u Udruženju temeljem projekta HOK- zna, projekt zajedničke nabave Artifex putem kojeg se ostvaruju niže cijene  komunalnih usluga poput vode, električne energije, plina i drugog te na mogućnost uključivanja j.d.o.o. u dobrovoljno članstvo HOK-e

Napravljen je osvrt na sudjelovanje članica Sekcije na 21.  Međunarodnoj izložbi cvijeća u Varaždinu u sklopu koje je bila riječ riječi  o problematici cvjećara na nivou RH tako su istaknuti slijedeći problemi: status cvjećara – nisu dovoljno prepoznati kao zanatlije;  razdvojiti maloprodaju od veleprodaje;  majstorski ispit za cvjećare – početi raditi na temama; vezano za registraciju obrta po NKD ponovno se traži da se primijene europski zakoni

U nastavku sastanka najavljeno je održavanje sajma inovacija ARCA od 20-22 listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uz napomenu da su prijave Stručnoj službi Udruženja kao i nastavak aktivnosti u sljedećoj godini : Praznik cvijeća u Splitu, izložba cvijeća Floraart II Obrtnički sajam, 22. Međunarodna izložba cvijeća u Varaždinu.

Više godina provlači se problem poslovanja na veletržnici kao i problem naplate pristupa veleprodaji cvijeća koje cvjećari žele riješiti. Jedan od problema je i činjenica  da su cvjećari imali obvezu plaćanja ulaza na prostor veletržnice i u vrijeme kada nije bila registrirana kao veletržnica. U tom smislu predloženo da Pravna služba OKZ pokrene postupak o  povratu uplaćenih sredstava ili postupak ukidanju naplate ulaza u prostor veletržnice za obrtnike.