Sekcija električara: Mladen Leš novi pročelnik

Sekciju električara do kraja mandata 2014-2018. vodit će novi pročelnik Mladen Leš, odlučeno je na sastanku Sekcije održanom sinoć, a razlog tome je odlazak dosadašnjeg pročelnika u više mandata gosp. Ivana Mladića u mirovinu. U svom dugogodišnjem radu gosp. Mladić ostavio je neizbrisiv trag. Njegova volja, želja i trud u zalaganju za obrtništvo i promociju struke mogu poslužiti za primjer mlađim generacijama. Svoje znanje i iskustvo nesebično je prenosio na naučnike kojima je bio stručni učitelj od kojih su danas neki vrsni majstori.

Poslovni odbor predložio je Mladena Leša za pročelnika do kraja mandatnog razdoblja, a taj i druge prijedloge Sekcija je jednoglasno prihvatila.  Robert Topfer izabran je za zamjenika pročelnika  umjesto dosadašnjeg Josipa Hrgovića, . Poslovni odbor od sada će brojati pet članova.

U Skupštini će Sekciju predstavljati novoizabrani pročelnik  Mladen Leš i Rudolf Puntarić, a Mladen Leš bit će i u Upravnom tijelu Ceha građevinsko uslužnih djelatnosti.

O obvezi fiskalizacije za paušalno oporezivanje poslovanja govorio je gosp. Damir Židanić, vlasnik obrta "Ines" i predsjednik Sekcije intelektualnih usluga. Podsjetio je da je Zakon stupio na snagu 01.01.2017. godine te da je period prilagodbe do 01.07.2017. godine. Sukladno čl.19  Zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom Obveznici fiskalizacije koji su do stupanja na snagu ovoga Zakona dostavili Ministarstvu financija, Poreznoj upravi podatke o svim poslovnim prostorima, dužni su u roku od 30 dana od stupanja na snagu članka 6. ovoga Zakona ponovno dostaviti podatke o svim poslovnim prostorima u kojima obavljaju djelatnost sukladno članku 6. ovoga Zakona.

Također dužni su dostaviti popunjeni Obrazac prijave podataka u sustavu fiskalizacije koji između ostalog sadrži podatke o proizvođaču programskog rješenja kao  i podatke o održavatelju programskog rješenja.

O 9 novih mjera aktivne politike zapošljavanja govorio je gosp. I.Mladić:
Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa;  Potpore za usavršavanje; Potpore za samozapošljavanje; Obrazovanje nezaposlenih; Osposobljavanje na radnom mjestu; Javni rad; Potpore za očuvanje radnih mjesta; Stalni sezonac.
Navedenim mjerama i njihovim kombiniranjem mogu se iskoristiti poticaji kako bi poslodavci  unaprijedili svoj radni odnos ili tvrtku. Različitim financijskim subvencijama i programima obrazovanja i usavršavanja svatko do njih može si omogućiti zapošljavanje novih radnika, dodatnu edukaciju, očuvanje radnog mjesta ili uključivanje u programe javnih radova.

I ove godine Sekcija će na Zagrebačkom obrtničkom sajmu prezentirati struku učenicima osnovnih škola. 2. ZOS će se održati od 26.-28. travnja na Zagrebačkom velesajmu.

Povodom obilježavanja 52 Dana obrtnika predloženi su članovi za priznanja  što će biti upućeno Komisiji za priznanja na razmatranje.

U nastavku sastanka informaciju o programima pogodnosti Artifex zajednička nabava i Artifex R zajednička prodaja prisutnima je prenio predsjednik Udruženja Antun Trojnar.

Za sudjelovanje na sajmu Intersolar od 1-03. lipnja 2017. godine  u Münchenu članovi sekcije se mogu prijaviti Stručnoj službi. Intersolar je sajam koji prednjači u predstavljanju novih tehnologija, novih mogućnosti o kojima se gotovo i ne razmišlja u svakodnevici. Podjednako oduševljava i ljude od struke i potencijalne korisnike.
 

PrilogVeličina
PDF icon fiskalizacija_2017_prezentacija.pdf175.08 KB
Microsoft Office document icon obrazac-prijave-podataka-u-sustavu-fiskalizacije.doc34 KB