Sekcija frizera o aktualnim temama

O devet mjera aktivne politike zapošljavanja frizerima su na sastanku Sekcije održanom 24. travnja 2017. godine, govorile predstavnice HZZ gđa Ljiljana Špoljarić, voditeljica Odsjeka mjera aktivne politike i Nikolina Lovrić. Tako obrtnici i poduzetnicima  na raspolaganju su: Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa;  Potpore za usavršavanje; Potpore za samozapošljavanje; Obrazovanje nezaposlenih; Osposobljavanje na radnom mjestu; Javni rad; Potpore za očuvanje radnih mjesta; Stalni sezonac. Navedenim mjerama i njihovim kombiniranjem mogu se iskoristiti poticaji kako bi poslodavci  unaprijedili svoj radni odnos ili tvrtku. Različitim financijskim subvencijama i programima obrazovanja i usavršavanja svatko do njih može si omogućiti zapošljavanje novih radnika, dodatnu edukaciju, očuvanje radnog mjesta ili uključivanje u programe javnih radova.

-O novinama u Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji je stupio  na snagu početkom 2017. godine govorila je gđa Đurđica Mostrčić, stručna savjetnica za financije pri HOK-i Damir Židanić, vl. knjigovodstvenog servisa Ines i pročelnik Sekcije intelektualne usluge.
Među novinama najznačajnije su ukidanje statusa malog obveznika fiskalizacije te propisana obveza fiskalizacije izdavanja računa putem naplatnih uređaja za sve obveznike fiskalizacije, neovisno o tome jesu li paušalci ili nisu. Zbog potrebe da se prilagode novom načinu izdavanja računa i troškova nabave elektroničkih naplatnih uređaja, paušalcima je omogućeno razdoblje prilagodbe do 1. srpnja 2017. Iznimno se uvezanom knjigom računa mogu koristiti samo u slučaju kvara naplatnog uređaja ili ako nije moguće uspostaviti vezu za razmjenu podataka s Poreznom upravom. Do tog roka svi novi korisnici elektroničkih naplatnih uređaja za potrebe fiskalizacije trebat će od Financijske agencije nabaviti aplikativni certifikat za elektroničko potpisivanje elemenata računa te za identifikaciju prilikom elektroničke razmjene podataka s Poreznom upravom. Osim navedenih novosti, uvodi se obveza korištenja programskog rješenja koje će onemogućiti izbjegavanje fiskalizacije izdavanja računa, propisuje se novi način dostavljanja podataka u sustav fiskalizacije s kojim se do 31. srpnja moraju uskladiti i trenutni obveznici fiskalizacije. 
Gđa Mostarčić naglasila je da Sukladno čl.19  Zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom Obveznici fiskalizacije koji su do stupanja na snagu ovoga Zakona dostavili Ministarstvu financija, Poreznoj upravi podatke o svim poslovnim prostorima, dužni su u roku od 30 dana od stupanja na snagu članka 6. ovoga Zakona ponovno dostaviti podatke o svim poslovnim prostorima u kojima obavljaju djelatnost sukladno članku 6. ovoga Zakona. Također dužni su dostaviti popunjeni Obrazac prijave podataka u sustavu fiskalizacije koji između ostalog sadrži podatke o proizvođaču programskog rješenja kao  i podatke o održavatelju programskog rješenja:
U nastavku sastanka predstavnice Svim tima gđa S.Varlaj i I.Mišić Lokar prisutnima su prezentirale radionice koje mogu organizirati za članove Sekcije naravno prema iskazanom interesu.

Pročelnik Zanetti prenio je informaciju o održavanju 2. Zagrebačkog obrtničkog sajma s naglaskom na održavanje  državnog prvenstva frizera i kozmetičara te panel diskusije na temu obrazovanja te pozvao kolegice i kolege da se u što većem broju prijave za sudjelovanje.

Na kraju sastanka bilo je riječi o  programu pogodnosti  Arttifex pogodnosti za obrtnike .

PrilogVeličina
PDF icon Tumačenje Zakona o fiskalizaciji sukladno dogovoru na sastanku Sekcije održanom, 24.04.2017. g.296.44 KB