Sekcija građevinara: o mogućnosti strukovne izobrazbe

Na sastanku Sekcije održanom, 03. svibnja 2017. godine, predstavnici Obrtničkog učilišta prisutnima su prenijeli informaciju da će Hrvatski zavod za zapošljavanje uskoro objaviti natječaj za strukovnu izobrazbu nezaposlenih osoba za rad u djelatnosti graditeljstva. Natječaj obuhvaća područje cijele Hrvatske. Fokus Obrtničkog učilišta kao potencijalnog izvođača obrazovanja bit će Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Obrazovanje je planirano kroz period od 2 godine (2017./2018.)
Osposobljavanje bi se izvodilo za sljedeća zanimanja:
 monter suhe gradnje                               armirač
 tesar                                                        zidar
 keramičar                                               podopolagač
 fasader                                                  soboslikar-ličilac
 izolater                                                  dimnjačar/ka

Poseban naglasak tijekom izvođenja obrazovnih programa bit će na praktičnoj nastavi, s ciljem kasnijeg što uspješnijeg integriranja polaznika obrazovanja na tržište rada, unutar djelatnosti obuhvaćene ovim natječajem, budući da je stjecanje praktičnih znanja, vještina i kompetencija od presudnog značaja.
Poslodavci/mentori koji bi primili kandidate na praktičnu nastavu dobili bi naknadu u iznosu od 1.500,00 kn bruto po kandidatu. Isto tako ukoliko se ukaže potreba za zapošljavanjem mentoriranog kandidata postoji mogućnost korištenja različitih mjera od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, o čemu će poslodavac na vrijeme biti informiran. Kao jedan od uvjeta prijave na natječaj, Obrtničko učilište uz prijavu mora priložiti i podatke o potencijalnim poslodavcima koji bi primili na praktičnu nastavu kandidate obrazovanja

U osvrtu na  2. Zagrebački obrtnički sajam predsjednik A.Trojnar izrazio je zadovoljstvo organizacijom i zahvalio članovima na uloženom trudu na organizaciji. Istaknuo je kako je ove godine sajam posjetilo više od 3.500 učenika osnovnih škola s područja grada Zagreba.
U nastavku sastanka gosp. Prosinečki prenio je informaciju o uzancama u građevinarstvu koje su verificirane od strane radne skupine i poslane u Sabor na čitanje.
Gosp. Prosinečki također je informirao o 9 mjera aktivne politike zapošljavanja o kojim se detaljnije može vidjeti na www.mjere.hr

Članovi su još jednom informirani o organizaciji posjeta sajmu Intersolar uz zamolbu da animiraju kolege kako bi sajma posjetili u što većem broju.