Sekcije zlatara i urara pozivaju na sajam INHORGENTA 2014

Zakon o obrtu, plan rada za 2014. godinu i posjet stručnom sajmu INHORGENTA 2014 u Münchenu bile su teme zajedničkog sastanka sekcija zlatara i urara Udruženja obrtnika grada Zagreba. O novinama u Zakonu o obrtu govorio je Boris Trupec, tajnik Udruženja. Bilo je i više pitanja, a s obzirom na to da spomenuti zakon ne daje precizne i pouzdane odgovore oni će se morati potražiti naknadno od Porezne uprave.

Obrtnike je primjerice zanimalo mogu li članovi njihovih obitelji fiskalizirati račune preko naplatnog uređaja u vrijeme kada je vlasnik obrta odsutan. Naime, Zakon o obrtu kaže da obrtniku u obavljanju posla mogu pomagati članovi obiteljskog kućanstva bez obveze zasnivanja radnog odnosa, no istovremeno Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom ih ne spominje.

Tajnik Udruženja ukratko je podsjetio i na prijedloge predstavnika obrtnika koje je predlagatelj Zakona o obrtu uglavnom odbacio.

Puno oštriji u ocjeni državne administracije bio je Vlado Crkvenac, predsjednik Udruženja obrtnika i pročelnik Sekcije zlatara. Posebno nezadovoljstvo izrazio je zbog toga što obrtnici u lokalima koji su u vlasništvu države još uvijek nemaju mogućnost otkupa tih poslovnih prostora usprkos ispunjenim preduvjetima.

Posljednji natječaj za male i srednje poduzetnike koji je pripremilo Ministarstvo poduzetništva i obrta zapravo uopće ne daje priliku obrtnicima za prijavu za bespovratna sredstva jer su za većinu i ukupni iznosi i vlastito učešće preveliki. Obrtnicima su potpore potrebne, no sada stižu uglavnom iz Grada Zagreba, istaknuo je Vlado Crkvenac.

U ovoj godini Udruženje i sekcije nastavit će štedjeti, zbog smanjene članarine neki će to osjetiti čak više nego prijašnjih godina. Društva koja su svoje aktivnosti vezala uz obrtničke organizacije dobit će znatno manje novca a nekima to može čak dovesti u pitanje opstanak. Zbog manjih prihoda od komorskog doprinosa sekcije Udruženja više neće dobivati potpore kao do sada.

Ipak, u nizu loših vijesti dobra je što se ovih dana pokušava organizirati posjet stručnom sajmu INHORGENTA od 14. do 17. veljače 2014.u Münchenu. Prijave još traju, a pridružiti se mogu i kolege iz drugih krajeva Hrvatske.