U Lisabonu održan 3. projektni sastanak u okviru projekta NELPAE

Predstavnici Udruženja obrtnika grada Zagreba prisustvovali su trećem sastanku partnera projekta NELPAE, kojeg je organizirao Portugalski partner Agrupamento de Escolas de Vialonga.
Trećem projektnom sastanku sudjelovali su predstavnici iz svih zemalja sudionica NELPAE projekta osim Poljske – Rumunjska, Italija, Austrija, Hrvatska, Portugal, Turska.

Svi sudionici projekta predstavili su napredak svojih institucija od projektnog sastanka u Zagrebu te planove u provođenju zacrtanih aktivnosti do posljednjeg sastanka koji će se oržavati u Austriji.

Partnerima u projektu je predstavljen rad u obrazovanju odraslih ustanove Agrupamento de Escolas de Vialonga. Potom je koordinator predstavio nove funkcije i mogućnosti posljednje inaćice platforme kao i mogućnosti korištenja raznih društvenih alata u platformi, kao što su forumi, grupe, instant dopisivanje, ankete i evaluacijske mogućnosti preko Google dokumenata.

Izvršen je praktični rad, odnosno probni tečaj osnovnih lekcija Engleskog jezika na platformi u kojem su sudjelovali polaznici s poteškoćama i invalidi iz Turske kako bi uvidjeli mogućnosti platforme u obrazovanju takve ili slične ciljne skupine. Također održane su praktične vježbe i za koordinatore koje su obuhvaćale rad sa:

komunikacijskim alatima koji će se koristiti u izradi platforme (php alati, MediaScope, ooVoo videokonferencijski alat, Audacity 2.0, nove Microsoftove Web aplikacije)
općenitim prezentacijama Engleskog jezika Austrijskog partnera postavljene na stranici
zadacima projektnih partnera u izradi Interkulturalnih sadržaja na platformi
planiranju projektnih aktivnosti za sljedećih 2 mjeseca.
Nakon interkulturalnih posjeta kulturnim dobrima i znamenitostima okolice Lisabona, sastanak je završio evaluacijom i dogovorom koordinatora projekta u vezi planova za buduće aktivnosti i on-line radionice, kao i aktivnostima vezanih za nadolazeći sastanak u Autriji.

Obveze i projektne aktivnosti za sljedećih 2 mjeseca su:

administriranje Facebook stranice u svrhu promocije projekta
korištenje korisničkog imena i ispunjavanje upitnika o trećem projektnom sastanku
testiranje projektne platforme s polaznicima, Engleski jezik i Njemački jezik
izradu on-line evaluacijskih upitnika
održavanje online radionica svih partnera u projektu
postavljanje sadržaja za online tečajeve platforme (tečaj njemačkog jezika)
prikupljanje budućih korisnika tečaja
Rezultat projekta je posebna internetska edukacijska platforma s raznim mogućnostima i alatima prilagođena svakoj instituciji koja se bavi obrazovanjem odraslih uz izrađen on-line tečaj za učenje stranih jezika. Prvenstveno je riječ o engleskom jeziku, a u nastavku projekta i francuskom jeziku, španjolskom jeziku, njemačkom jeziku, ali i informatici. Platforma se može prilagoditi i odraslim polaznicima s posebnim potrebama zahvaljujući specifičnim verzijama aplikacija povezanih s platformom jer se većina on-line tečajeva može odvijati od kuće, za što su potrebni računalo, pristup internetu i osnovna informatička znanja koja obrtnici mogu dobiti na osnovnom informatičkom tečaju Obrtničkog učilišta. Prijave se zaprimaju direktno u Obrtničkom učilištu ili u matičnim udruženjima obrtnika.