Udruženje proslavilo 55. Dan obrtnika

Prigodom obilježavanja 55 godina rada i djelovanja Udruženja obrtnika Grada Zagreba, danas, 03. srpnja 2021. godine održan je prigodni cjelodnevni program na kojem su sudjelovali brojni gosti i uzvanici, obrtnici i partneri.

Udruženje obrtnika Grada Zagreba broji više od 13.000 članova proizvodnih i uslužnih djelatnosti koji su strukovno organizirani u 28 sekcija. Obavezni članovi Udruženja su obrtnici koji registriraju obrt na području Grada Zagreba.

„Zahvaljujem se svim onim kolegama obrtnicima i institucijama koji su omogućili da se zgrada Udruženja nakon punih 16 mjeseci obnovi i vrati u punu funkcionalnost. Udruženje je tijekom cijele obnove i pandemije radilo u punom obimu i nije niti u jednom trenutku bilo zatvorena. Iza nas je vrlo izazovno vrijeme, gdje je bilo neizmjerno važno da budemo na usluzi obrtništvu“, kazao je predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar.

„Zbog svega što obrtnici znače za nas, Grad Zagreb je otvoren za suradnju i podupirat će sve ideje i nastojanja obrtnika kako bi opstali i dalje se razvijali na korist naših sugrađana i gospodarskog napretka Grada Zagreba. Razvoj Zagreba i razvoj obrta uzajamno su povezani. Kada govorimo o obrtnicima govorima o tradiciji i trajnoj vrednoti i identitetu našega grada.  Svaki kutak našeg grada obilježen je iznimnim doprinosom obrtnika i svaki obrt bi mogao ispričati jednu zagrebačku priču“, rekao je potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Igor Peternel.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Tatjana Operta kazala je kako Grad Zagreb uvijek stoji iza svojih obrtnika putem raznih poticaja i mjera, te naglasila važnost prenošenja znanja na mlađe naraštaje.

Udruženje obrtnika promiče, usklađuje, zastupa i predstavlja zajedničke interese članova Udruženja pred tijelima lokalne samouprave, drugim tijelima i organizacijama, te organizira aktivnosti usmjerene na zajedničko rješavanje problema cehova,  stoji na raspolaganju za savjet i pomoć svakom građaninu Zagreba koji želi otvoriti obrt.

„Prije svega želim čestitati veliki jubilej, 55. godišnjicu Udruženja obrtnika Grada Zagreba. Kao mnogo puta do sada obrtnici su pokazali veliko srce i tijekom obnove. Moram reći da je puno ljepše dati nego tražiti“, rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Udruženje pomaže obrtnicima u pravnim i financijskim informacijama pri vođenju obrta, te organizira posjete  specijaliziranim sajmovima i promidžbene aktivnosti s ciljem bolje vidljivosti i promocije zagrebačkog  obrtništva.

Ovo je moje matično udruženje, i danas se osjećam kao domaćin. Drago mi je da se nalazimo na ovoj lokaciji u samom srcu Zagreba, i to pokazuje koliko obrtništvo živi s ovim gradom. Nadam se da je ovo sunce i ova cijela priča jedan korak prema normalizaciji, te da ćemo iz ovog ljeta izaći bolji, zdraviji i bez virusa“, kazao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić, izrazivši nadu da ćemo u sljedeće godine živjeti normalno kao prije.

Dan obrtnika je prigoda da Udruženje dodijeli priznanja obrtnicima koji svojim zalaganjem i radom doprinose ugledu i promidžbi obrtništva:

 • Statuu kao najviše priznanje za izniman doprinos u razvoju komorskog sustava, postignute poslovne rezultate i promidžbu obrtništva dobili su Radojka Brkić i Renato Bočak
 • Zlatne plakete s pisanim priznanjem za dugogodišnji rad, poslovne uspjehe i doprinos razvoju obrtništva dobili su Damir Blažun, Renata Stubičar i Draženka Kubat
 • Srebrnu plaketu s pisanim priznanjem za doprinos u razvoju i promidžbi obrtništva te unapređenje struke primili su Danijel Mrkša, Josipa Čuvalo, Tihomir Ćubela, Zdravko Crnarić i Damir Prašnički
 • Brončana plaketa s pisanim priznanjem za osobni doprinos u radu Udruženja i poslovne uspjehe dodijeljena je Đaniju Likaru i Valentu Đurđanu
 • Zahvalnicu Udruženja za posebne zasluge u promicanju obrtništva dobili su Mirko Pinjušić, Krešimir Pinjušić i Mladen Miličević
 • Priznanja za doprinos u promicanju obrtništva Grada Zagreba primili su Hrvatska radiotelevizija, Zabavni radio, Zoološki vrt Grada Zagreba i Zagrebačka filharmonija
 • Priznanje Zlatni obrt za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije više od 50 godina dano je Almi Jatić Hasanbegović i Alanu Prügelhofu
 • Priznanje Platinasti obrt za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije više od 60 godina dobila je Ivana Buterin
 • Zlatne diplome za aktivno obavljanje obrta više od 20 godina primili su Ivan Dropučić, Toma Matanović, Jerko Dumančić, Nino Vozila i Stjepan Ruždjak
 • Platinastu diplomu za aktivno obavljanje obrta više od 30 godina dobila je Živka Škalić
 • Podijeljeno je 25 zahvalnica za donaciju na sanaciji zgrade Udruženja nakon potresa
  1. HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA
 • 2. OBRTNIČKA KOMORA ZAGREB
  3. OBRTNIČKA KOMORA ŠIBENIKO - KNINSKE ŽUPANIJE         
  4. OBRTNIČKA KOMORA SPLITSKO - DALMATINSKE ŽUPANIJE
  5. OBRTNIČKA KOMORA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE
  6. UDRUŽENJE OBRTNIKA SLAVONSKI BROD
  7. UDRUŽENJE OBRTNIKA KAŠTELA
  8. MEĐUOPĆINSKO UDRUŽENJE OBRTNIKA KLANJEC
  9. UDRUŽENJE OBRTNIKA VINKOVCI         
  10. UDRUŽENJE OBRTNIKA POREČ
  11. UDRUŽENJE OBRTNIKA OSIJEK
  12. UDRUŽENJE OBRTNIKA SPLIT    
  13. UDRUŽENJE OBRTNIKA GOSPIĆ             
  14. UDRUŽENJE OBRTNIKA DUGO SELO         
  15. UDRUŽENJE OBRTNIKA CRIKVENICA
  16. UDRUŽENJE OBRTNIKA RIJEKA
  17. UDRUŽENJE OBRTNIKA BUJŠTINE-UMAG
  18. UDRUŽENJE OBRTNIKA PULA
  19. UDRUŽENJE OBRTNIKA ZADAR
  20. UDRUŽENJE OBRTNIKA GRADA ZABOKA
  21. UDRUŽENJE OBRTNIKA NOVI VINODOLSKI 
  22. UDRUŽENJE OBRTNIKA  GRADOVA D.STUBICA,OROSLAVJE I OPĆINA 
                              M.BISTRICA, G.STUBICA, STUBIČKE TOPLICE
  23. UDRUŽENJE OBRTNIKA MAKARSKA        
  24. UDRUŽENJE OBRTNIKA VRGORAC
  25.     UDRUŽENJE OBRTNIKA VUKOVAR  
 •  
 • 43 zahvalnice za dobrovolji rad na sanaciji zgrade Udruženja nakon potresa
 1. RUDOLF BANEK                    
 2. RENATO BOČAK                 
 3. ZORAN BRDAR          
 4. ŽELJKO ĆOSIĆ               
 5. SPOMENKA FABIJANČIĆ
 6. DINA FILIPOVIĆ GRGURIĆ       
 7. ROBERT GAJIĆ                
 8. VLADO GAŠPERT              
 9. DANIJELA HALUŽAN GLUMBIĆ        
 10. DARKO HORVAT, post                   
 11. ALMA JATIĆ HASANBEGOVIĆ
 12. MIJO ILJKIĆ                       
 13. SPOMENKA KREBSZ    
 14. NENAD KUZMAN
 15. MLADEN LEŠ                   
 16. DAMIR MIKULČIĆ       
 17. NENAD MRŠA                
 18. SENDI NUMAN                         
 19. ELA  PETRINIĆ
 20. ZLATKO PROSINEČKI      
 21. RUDOLF PUNTARIĆ              
 22. MLADEN RADOVINOVIĆ     
 23. NIKOLA RIČKOVIĆ 
 24. ANTUN SEUČEK      
 25. DIJANA SMOLJO      
 26. ZORAN STAŠEVIĆ    
 27. BRANKO STRIČAK
 28. MIRZA ŠABIĆ  
 29. ZLATKO TKALČEVIĆ
 30. ANTONIJA TRETINJAK        
 31. ANTUN TROJNAR                  
 32. MILJENKO VUK             
 33. IVICA ZANETTI                       
 34. JOSIP ŽUGLIĆ                       
 35. DARKO HORVAT, ints.grij.
 36. KARLO VUK
 37. MARKO TKALČEVIĆ
 38. STJEPAN STAŠEVIĆ
 39. LUKA ŠAFARIĆ
 40. MARIO BENUTIĆU-PLAN PLUS D.O.O.
 41. SIKA CROATIA D.O.O.
 42. ŽELJKO MILINKOVIĆ
 43. MILENA KUNČIĆ

U susret Danu obrtnika u prijepodnevnim satima održan je Okrugli stol s udruženjima s kojima UOGZ ima potpisan sporazum o suradnji n aaktualne teme u komorskom sustavu.

Također, svečano je otkrivena spomen ploča kao znak zahvale svim obrtnicima  koji su dobrovoljno radili na sanaciji zgrade nakon razornih potresa u 2020. godini.

Cijelu svečanost uveličalo j HOKUD Sloboda bez kojih ne prolazi niti jedna svečanost  Udruženja.

Čestitke dobitnicima priznanja i zahvalnica !