UOGZ domaćin 2. Međunarodnog susreta partnera u okviru EU projekta NELPAE

U okviru projekta NELPAE - New Educational Learning Platform for Adult Education Udruženje obrtnika grada Zagreba ugostilo je 61 sudionika iz 5 europskih zemalja: Austrije, Italije, Portugala, Poljske i Rumunjske. Riječ je o 2. međunarodnom susretu 7 zemalja-partnera od kojih uz navedene sudjeluju i partneri iz Turske, ali su bili spriječeni doći. Ovoga je puta Hrvatska, odnosno, Udruženje obrtnika grada Zagreba bilo domaćin u razdoblju od 08. do 15. srpnja 2012. godine. Projekt je financiran uz potporu Europske komisije kroz program Cjeloživotnog učenja, potprogram Grundtvig s ciljem stvaranja nove vizije u obrazovanju odraslih kroz e-learning platformu.

Službeni dio susreta započeo je otvaranjem međunarodnog seminara 09. srpnja u Obrtničkoj komori Zagreb čemu su nazočili predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Vlado Crkvenac i tajnik Boris Trupec, predstavnica iz Ministarstva poduzetništva i obrta Mirela Hock, predstavnica iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava Ivana Radovanić, predstavnica iz Grada Zagreba Ivana Grepo Galošić, voditelj Odsjeka za potprogram Grundtvig u Agenciji za mobilnost i programe EU Ozren Pavlović Bolf i drugi koji su zajedno s projektnim koordinatorom i kreatorom Alexandrom Mît? iz Rumunjske te sa članovima projektnog tima iz Hrvatske otvorili zajednički susret svojim pozdravnim govorima.

Uslijedio je radni dio sastanka na kojem su predstavljene ideje i ciljevi projektnog susreta. Raspravljalo se o dosadašnjim iskustvima u provedbi projekta, očekivanjima, napretku i planovima za drugu godinu projekta. Odrasli učenici podijeljeni su u više krugova kako bi se već na početku predstavili jedni drugima i na taj način vježbali engleski koji je ujedno i službeni jezik projekta. Cilj projekta je ostvariti nove korisničko-prijateljske alternative on-line obrazovanja za odrasle te uvesti platformu za on-line učenje prvo u sve institucije uključene u projekt, a zatim i na europskoj razini, uz razne mogućnosti uporabe.

Rezultat projekta je posebna internetska edukacijska platforma s raznim mogućnostima i alatima prilagođena svakoj instituciji koja se bavi obrazovanjem odraslih uz izrađen on-line tečaj za učenje stranih jezika. Prvenstveno je riječ o engleskom jeziku, a u nastavku projekta i francuskom jeziku, španjolskom jeziku, njemačkom jeziku, ali i informatici. Platforma se može prilagoditi i odraslim polaznicima s posebnim potrebama zahvaljujući specifičnim verzijama aplikacija povezanih s platformom jer se većina on-line tečajeva može odvijati od kuće, za što su potrebni računalo, pristup internetu i osnovna informatička znanja koja obrtnici mogu dobiti na osnovnom informatičkom tečaju Obrtničkog učilišta. Prijave se zaprimaju direktno u Obrtničkom učilištu ili u matičnim udruženjima obrtnika.

Na radionicama održanima u prostorijama OKZ-a koordinatori su odraslim učenicima koji sudjeluju u projektu predstavili nove informatičke mogućnosti te korištenje e-learning platforme.

Projektnim partnerima predstavljene su nove aplikacije koje potpomažu u radu s NELPAE platformom kao što su program za snimanje zvuka, videa, te izrada animacije. Nadalje, snimljen je materijal za učenje engleskog jezika na razini A1, budući da će platforma prvenstveno nuditi on-line tečajeve stranih jezika, a kasnije i informatičke tečajeve (osnovne i napredne).

Udruženje obrtnika grada Zagreba zajedno s timom Obrtničkog učilišta sastavljenog od ravnatelja Dražena Maksimovića te zaposlenice Ane Grubišić kao i volontera Jurije Mihaljević, Gorana Švasta, Danijela Đekića, Nikoline Mladić i Ivana Stanića uspješno je pripremilo i provelo sastanak partnera u Zagrebu. Domaćini su se pobrinuli za smještaj sudionika, snalaženje i kretanje Zagrebom, te upoznavanje s hrvatskom kulturom, običajima, tradicijom i tradicionalnom kuhinjom, kako bi im hrvatska gostoljubivost ostala u lijepom sjećanju.

Osim radnog dijela, 2. međunarodni susret uključivao je i razgledavanje grada Zagreba i Zagrebačke županije i njihovih znamenitosti u pratnji stručnih vodiča što je doprinijelo kultrološkom i lingvističkom dijelu projekta. U organizaciji potpredsjednika Udruženja obrtnika grada Zagreba Ivana Mladića organiziran je jednodnevni izlet na vinsku cestu u Svetom Ivanu Zelini, pri čemu je posjećena i crkvica u Kominu. Na kraju susreta, sudionicima NELPAE projekta podijeljeni su certifikati uz zajedničko fotografiranje.

Dojmovi koje je organizacija sastanka ostavila na goste iz Austrije, Italije, Portugala, Poljske i Rumunjske više su nego pozitivni. Partneri o domaćinu imaju samo riječi hvale što se tiče organizacije formalnog i neformalnog dijela susreta te naglašavaju da budućim domaćinima u sklopu istog projekta neće biti nimalo lako nadmašiti visoko postavljene kriterije i uspješnu realizaciju istih. Radio Sljeme popratilo je ovaj projekt javljanjem iz reporterskih kola za vrijeme sastanka, a projekt su predstavili ravnatelj Učilišta Dražen Maksimović i volonterka Jurija Mihaljević te koordinator projekta iz Rumunjske, Alexandru Mîta.