Zagrebački obrtnici i dalje su uz kolege s potresom pogođenog područja

Na inicijativu Ceha frizera i kozmetičara Udruženja obrtnika grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb,  21. siječnja 2020. godine održan radni sastanak na temu „Na koji još način obrtnici Grada Zagreba i Zagrebačke županije  mogu pomoći kolegama s područja Sisačko- moslavačke županije čiji su poslovni prostori stradali od razornog potresa.

Na sastanku upriličenom u Udruženju obrtnika Sisak sudjelovali Adolf Cvanciger predsjednik Obrtničke komore Sisačko -moslavačke županije, Ivanka Čačić, predsjednica UO Sisak, Stjepan Panežić, predsjednik UO Petrinja, Glina i Topusko,   Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreba, Spomenka Krebsz, potpredsjednica OKZ, Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba s potpredsjednicima Ivicom Zanettijem, Brankom Stričakom i Renatom Bočakom    Sanja Ravenščak potpredsjednica Ceha frizera i kozmetičara OKZ,  Antonija Tretinjak, predsjednica Ceha i pročelnica Sekcije kozmetičara UOGZ,  Valerija Štokić, zamjenica Sekcije kozmetičara pri UOGZ

 Drage kolege i dalje smo uz vas i želimo nastaviti pomagati, poruka je s današnjeg sastanka. 

U uvodnom govoru zagrebačku delegaciju pozdravio je  Adolf Cvanciger, predsjednik, Obrtničke komore Sisačko -moslavačke županije  i  zahvalio na svoj dosadašnjoj pomoći koja im je pružena  od prvog dana potresa, ali i dodao „ Volio bi da nam ne morate pomoći“ Posebno se zahvalio predsjedniku UOGZ A.Trojnaru na nesebičnoj pomoći i obilasku zgrada, kuća i poslovnih prostora kako bi utvrdio u kakovom su stanju.

Ivanka Čačić, predsjednica Udruženja obrtnika Sisak  je rekla da je nažalost puno crvenih naljepnica  te da su non- stop na terenu i pomažu koliko mogu. Dodala je da su više stradali poslovni prostori nego sama oprema.

Najviše uslužnih djelatnosti je stradalo u samom centru Petrinje rekao je Stjepan Panežić.  predsjednik UO Petrinja, Glina i Topusko Nažalost sve ide dosta sporo, i nemamo odgovor ne bezbroj pitanja. U najavi je kontejnersko naselje za obrtnike kada točno...čekamo odgovor. Zaključio je da je vrlo važno da se što prije pokrene gospodarstvo o obrtnicima omogući rad.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić je istaknuo da je Obrtnička komora Zagreb već na račun od humanitarne akcije uplatila financijska sredstva, ali bez obzira na to spremni smo pomoći i na druge načine" rekao je. "Nama je važno da nam vi iz  županije kažete što vam treba i kako  možemo dodatno pomoći. Tko je napotrebitiji jer mi smo ovdje zbog obrtnika i obrtnik obrtniku pomaže."

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba  Antun Trojnar rekao je da je upoznat sa stanjem na terenu i istaknuo da su  UOGZ i UO Petrinja, Glina i Sisak prijateljska udruženja preko 20. godina, te da je obaveza, ljudski i fer pomoći se između sebe“. Poslovni prostori Udruženja Petrinja su neupotrebljivi, stoga je UOGZ pokrenulo akaciju kupnje kontejnera kako bi im osiguralo bar privremeni prostor za rad.  Također,   ". Ceh frizera i kozmetičara je odmah reagirao i u dogovoru s gđom Čačić će pomagati da se što prije frizerski, kozmetički i pedikerski saloni osposobe za rad „.

Ivica Zanetti, predsjednik Ceha frizera i kozmetičara je rekao da nažalost dobro zna u kakvoj su situaciji sada kolege na području Banovine te da  im žele pomoći na konkretan način i to zajedno s dobavljačima frizerske i kozmetičke opreme. Potrebe i način iskoordinirati će predstavnici cehova obje županije. Naše zajedništvo je ponovno isplivalo jer što vrijede kuće ako nema radionica“ zaključio je Zanetti.

Antonija Tretinjak, pročelnica Sekcije kozmetičara UOGZ također je rekla da žele konkretno pomoći za što im je potrebno definirati broj i stanje salona. „ Obnoviti Grad bez egzistencije i osnovnih uvjeta nije dobro „ zaključila je.

Spomenka Krebsz je istaknula da će frizeri i kozmetičari od srca pomoći uz koordinaciju da pomoć ode onima kojima je najpotrebnija te poručila kolegama Imajte vjeru, nemojte se bojati. „

Potpredsjednici R.Bočak i B.Stričak predložili su da se u pomoć uključe i njihove struke i cehovi.

Nakon dostave podataka što je sve potrebno obrtnicima na potresom pogođenom području napraviti će se plan na koji način će se organizirati  pomoć.