Optičari

Počeci organizirane optičke djelatnosti kod nas sežu u prvu polovicu prošlog stoljeća, kada se otvaraju pojedinačne optičke radnje sa školovanim optičarima. Nakon drugog Svjetskog rata osniva se Optička škola i Optička industrija u Zagrebu i time započinje sistematski razvoj struke, a posebno izobrazba stručnog optičkog kadra. U svim većim gradovima otvaraju se optički servisi u kojima se nude kvalitetne usluge građanima: izrada naočala prema receptima, popravak naočala, održavanje optičkih instrumenata i pomagala za vid, po potrebi optičari upućuju osobe na liječnički pregled i drugo. Usporedno s razvojem struke osniva se udruga optičara, Hrvatsko društvo optičara i optometrista (HDOO), koja pridonosi optičkoj struci svojom izdavačkom djelatnošću, organizira redovne optičke izložbe, a prije nekoliko godina pokrenula je i studij Očne optike. U Republici Hrvatskoj ima preko 400 optičkih radnji. Sekcija optičara pri Udruženju obrtnika grada Zagreba HDOO zastupaju interese svojih članova i unapređuju kvalitetu rada.

Poslovni odbor 
mandat 2022.-2026.

  • SANDRA ROJTINIĆ ŠTIMAC, pročelnica
  • BRANKO KRALJEVIĆ, zamjenik pročelnice
  • ANA KRALJEVIĆ, tajnik
  • DENIS AHČIN, član
  • IVANA RADAČIĆ-MARIČIĆ, član

Novosti

Novosti

Sandra Rojtinić Štimac pročelnica sekcije optičara

Na izbornoj skupštini Sekcije optičara, održanoj 17. travnja za pročelnicu je jednoglasno izabrana Sandra Rojtinić Štimac. Zamjenik
pročelnice bit će dosadašnji pročelnik  Branko Kraljević, a funkciju tajnika  obavljat će  Denis Ahčim.

Osim njih za članove Poslovnog odbora Sekcije izabrani su  Ivana Radačić-Maričić i Miroslav Tenžera. Cehu proizvodnog karaktera za člana Skupštine UOGZ predložen je Branko Kraljević, a za člana Upravnog tijela Ceha predložena je Sandra Rojtinić Štimac.