Soboslikari - ličioci i pismoslikari

Sekcija soboslikara, ličilaca i pismoslikara okuplja stručne izvođače koji pružaju usluge vezano za soboslikarske, ličilačke te pismoslikarske radove. Rad s bojama te oslikavanje životnog prostora, a poslije i izum pisma svrstava ovo zanimanje u jedno od najstarijih na svijetu. Danas zanimanje soboslikar, ličilac spada u tradicijske obrte a pismoslikar i u umjetničko zanimanje. Majstori soboslikari, ličioci i pismoslikari svojim radom ostavljaju trag na vanjskom i unutarnjem uređenju i zaštiti zgrada što u konačnici obilježava izgled gradova te stambenog i poslovnog prostora. Soboslikar ličilac – obavlja poslove obojenja svih vrsta podloga - drvenih i metalnih proizvoda te postava svih vrsta tapeta u interijerima. Pismoslikar – kao što govori i naziv struke, pismoslikar je u gotovo svim segmentima svoga rada, slikar odnosno umjetnik. Posao pismoslikara uvijek smo mogli podijeliti u dva dijela. Prvi dio obuhvaća izradu tipskih reklama kod kojih je unaprijed sve definirano, od vrste materijala, grafičkog oblikovanja do načina izrade. U drugom dijelu odrađuju se poslovi za male korisnike i tu dolazi do izražaja poznavanje struke. Pismoslikar, kao majstor i osoba, mora imati razvijen osjećaj za prostor, poznavanje boja, materijale, imati smisla za estetiku i preciznost. Umjetnički dio ove struke najviše dolazi do izražaja kod izrade natpisa na pročeljima zgrada, ispisivanju diploma, pohvalnica i pozlati slova te izradi natpisa na ledenim površinama s raznim vrstama pisma. Danas je uz pomoć tehnologije moguće napraviti gotovo sve vrste reklama i natpisa, koji su gotovo šablonski jer većina izvođača poznaje tehniku izrade i nove materijale na tržištu.

Poslovodni odbor

  • MARKO SAČER, pročelnik
  • DRAGAN STORIĆ, zamjenik pročelnika
  • ANTUN SEUČEK, tajnik
  • ANTO BARTULOVIĆ, član
  • RENATO MIHELJ, član 

Novosti

Novosti

Marko Sačer ostaje pročelnik sekcije soboslikara, ličilaca i pismoslikara

Sadašnjem rukovodstvu članovi Sekcije soboslikara, ličilaca i pismoslikara produžili su mandat za još četiri godine. Pročelnik ostaje Marko Sačer, zamjenik pročelnika Dragan Storić, a tajnik Antun Seuček.

U Poslovnom odboru uz njih trojicu bit će i dalje kao članovi Renato Mihelj i Anto Bartulović.

U Skupštini Udruženja obrtnika grada Zagreba sekciju će predstavljati Marko Sačer, a u Upravnom tijelu ceha Antun Seuček.

Novosti

POZIV za sastanak Sekcije soboslikara, ličilaca i pismoslikara

Udruženje obrtnika grada Zagreba 
Sekcija soboslikara, ličilaca i pismoslikara 
Trg Mažuranića 13
tel 48 77 888, fax 48 26 096

 

                                                                                                                                       Zagreb, 26.02.2018.

                                                                                                                                        Br.: 01- 232/2018

- Č L A N O V I M A   S E K C I J E -

 

Poštovane kolege,

Novosti

Prezentacija struke na 2. ZOS

Na sastanku Sekcije soboslikara, ličilaca i pismoslikara,  održanom 31. ožujka 2017. godine jedna od tema bila je prezentacija struke na 2. ZOS koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu od 26-28. travnja 2017. godine. Članovi Sekcije učenicima osnovnih škola zanimanje će približiti   kroz prikaz pismoslikarske šablone i soboslikarske štukature.

Novosti

Marko Sačer novi pročelnik Sekcije soboslikara, ličilaca i pismoslikara

Dugogodišnjem pročelniku Sekcije Milanu Matijeviću prestao je status obrtnika zbog odlaska u mirovinu. Sukladno tome na sinoć održanom sastanku Sekcije tajnim glasanjem između tri kandidata Sekcija soboslikara, ličilaca i pismoslikara izabrala je Marka Sačera, koji je do sada obnašao dužnost zamjenika pročelnika, za novog pročelnika. Na mjesto zamjenika pročelnika izabran je Dragan Storić.

Sekcija je odlučila da će ih i u Skupštini Udruženja predstavljati novoizabrani pročelnik.

Poziv na sastanak

Sastanak Sekcije

Udruženje obrtnika grada Zagreba
Sekcija soboslikara, ličilaca i pismoslikara
Trg Mažuranića 13
tel. 48 77 888 fax 48 26 096
www.obrtnici-zagreb.hr

Zagreb, 13.01.2016.
Br.: 01-25/2016

Poštovane kolege,

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na sastanak Sekcije soboslikara, ličilaca i pismoslikara koji će se održati u

srijedu 20. siječnja 2016. godine s početkom u 18.00 h ,
dvorana Upravnog odbora -I. kat,Trg Mažuranića 13

Novosti

Još jedan mandat dosadašnjem rukovodstvu Sekcije soboslikara, ličilaca i pismoslikara

Na čelu Sekcije soboslikara i ličilaca i dalje će biti pročelnik Milan Matijević, zamjenik pročelnika Marko Sačer, a tajnik Ante Ljevar. U Poslovnom odboru uz njih do 2018. godine bit će još Renato Mihelj, Antun Seuček i kao novi član Anto Bartulović.

Odluka o novom-starom rukovodstvu donijeta je na sastanku Sekcije soboslikara, ličilaca i pismoslikara na prijedlog Poslovnog odbora. Sekcija je također odlučila kako će pristupiti cehu građevinsko uslužnih djelatnosti gdje će je predstavljati Ante Ljevar. Za predstavnika u Skupštini izabran je Milan Matijević.

Stranice