Njegove križeve imaju svjetske face, a od danas i naše Udruženje
3639
post-template-default,single,single-post,postid-3639,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Njegove križeve imaju svjetske face, a od danas i naše Udruženje

Stephan Lupino posjetio je danas Udruženje obrtnika grada Zagreba. Poznati hrvatski umjetnik zagrebačkim obrtnicima je poklonio drveni križ. Izradio ga je na njemu svojstven način. Riječ je o oglednom primjerku lupinizma.

– Križ je izrađen od 200 godina starog oraha i služi kao podloga za akril masu, kojom sam napravio strukturu i formu, a onda sam to patinirao. Prednja strana izgleda kao da je izrađena iz bronce – kratko je objasnio umjetnik.

Lupino voli raditi s drvetom, koje je kvalitetno i skupo. Odlučio reciklirati ostatke drveta koje ostaju prilikom izrade skulptura i iskoristiti ih za izradu križeva. Kad je krenuo u ovu priču izrazio je želju da ih izradi četiri milijuna, tako da svaki Hrvat ima po jedan. Do sada ih je izradio tisuću.

Među brojnim svjetski poznatim osobama koje imaju primjerak njegovog križa nalazi se i bivši predsjednik Sjedinjenih američkih država Barack Obama, kao i neki američki senatori i ambasadori. Hrvatski umjetnik izradio je jedan primjerak za poznatog talijanskog tenora Andreu Bocellija, koji ga je stavio u svoju kapelicu u Toscani.

Kako kaže, još i danas ga svi znaju kao fotografa. Dok su neki su skeptični prema njegovim slikama i skulpturama, drugi ih cijene čak kvalitetnijim od njegovih fotografija. Bez obzira na sve, već petnaest godina Stephan inzistira na svom osebujnom stilu i pristupu umjetnosti, lupinizmu.

No Comments

Post A Comment