Nazire se svjetlo na kraju tunela! Ministarstvo uvrstilo prijedloge zagrebačkih obrtnika u novi Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora - Udruženje obrtnika grada Zagreba
4358
post-template-default,single,single-post,postid-4358,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Nazire se svjetlo na kraju tunela! Ministarstvo uvrstilo prijedloge zagrebačkih obrtnika u novi Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora

Zagrebački obrtnici koji se nalaze u najmu državnih i gradskih prostora, neki i u  višedesetljetnom, napokon mogu odahnuti. Veliki dio njihovih problema trebao bi biti riješen Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, koji ja Vlada uputila po hitnoj proceduri.

Naime, problemi naših obrtnika počeli su provedbom Zakona iz 2018. godine, kojim je onemogućen dugoročni najam. Potpisivani su ugovori na pet godina. Manji dio njih je sklopljen sa zakupnicima na temelju provedenog javnog natječaja, a veći dio s neposrednim posjednicima. Kad su ti ugovori počeli isticati, prema važećem Zakonu više nije bilo moguće produžiti ugovor o zakupu toj kategoriji zakupnika. Tijekom 2023. i siječnja 2024. isteklo je 104 ugovora o zakupu, a do kraja ove godine isteći će još 282 ugovora.

Suočeno s problemom zagrebačkih obrtnika Udruženje obrtnika grada Zagreba odlučilo je stati uz svoje članove. Pokrenuta je „Inicijativa za izmjenu Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora“. Nakon što je prošla kroz sve instance unutar komorskog sustava, upućena je nadležnom ministarstvu, koje prihvatilo prijedloge iz Inicijative i uvrstilo ih u novi Prijedlog zakona.

Najvažnija promjena je ta da će svi postojeći zakupnici poslovnih prostora moći sklopiti nove ugovore na razdoblje od 10 godina, uz mogućnost produženja za dodatnih 10 godina, naravno pod određenim uvjetima. To će u konačnici dovesti do veće sigurnosti u poslovanju obrtnika.

Veliki doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji dao je pravni savjetnik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antonio Đureta, mag.iur..

– Mnogi obrtnici su se nalazili u nezavidnoj situaciji i problemima zbog nejasnih i dvojbenih odredbi Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (NN 125/11, 64/15, 112/18) pa je nadležno Ministarstvo odlučili po hitnom postupku promijeniti Zakon na inicijativu HOK-a, odnosno našeg Udruženja. Sada svi ti zakupnici mogu odahnuti i mirno se posvetiti svojim zanatima i poslovanju. Pretpostavka je da je preko 1000 zakupnika obrtnika u čitavoj Hrvatskoj bilo u opravdanom strahu zbog takvog oblika Zakona te je postojala mogućnost da završe na cesti.

Zakon je imao nedostataka i trebalo je hitno napraviti inicijativu za izmjenom Zakona kako bi zaštitili naše obrtnike, ali i sve ostale zakupnike. Ono što je posebno problematično kod postojećeg je to što mnogi obrtnici prije 40,50 i više godina nisu došli do prostora u vlasništvu grada ili države putem javnog natječaja već drugim pravnim poslovima pa je njima svakako prijetilo da će morati iseliti iz tih prostora te će „njihov“ poslovni prostor biti dio javnog natječaja. Dakle, radilo se o klasičnoj pravnoj praznini i trebalo je hitno ići u izmjene Zakona – istaknuo je Đureta.

Unatoč dobrim vijestima za naše obrtnike, ostala su još neka otvorena pitanja koja nisu regulirana izmjenama Zakona. Velika većina dugogodišnjih pa i višedesetljetnih zakupnika željela bi otkupiti lokale u kojima se nalaze. Riječ je o obrtnicima koji su generacijama i desetljećima u istom prostoru te su ih svojim ulaganjima i najmom višestruko (pre)platili. Stoga bi bilo korektno da im se pruži mogućnost da ih otkupe po fer cijenama.

Svoje zadovoljstvo postignutim nije mogao skriti predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Ivica Zanetti.

-Ovo je velika pobjeda za obrtnički sustav u cijelosti. Uspjeli smo sačuvati radna mjesta i omogućiti našim članovima da nastave poslovati u prostorima koje su mnogi od njih koristili desetljećima. Ove izmjene zakona pokazuju da zajedničkim naporima možemo utjecati na zakonodavni okvir u korist naših obrtnika – zaključio je Zanetti.

Predsjednik Udruženja izrazio je nadu kako će Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uvrstiti i nedavno dodane prijedloge od strane Hrvatske obrtničke komore, kako bi Hrvatska dobila Zakon koji bi kvalitetno zaštitio hrvatske obrtnike.

No Comments

Post A Comment