Fiskalizacija: Posljednji krug i mobilne blagajne - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1125
post-template-default,single,single-post,postid-1125,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Fiskalizacija: Posljednji krug i mobilne blagajne

Odbrojavaju se sati do početka posljednjeg kruga fiskalizacije pa je podsjećanje na obveze bila tema zajedničkog sastanka sekcija električara, soboslikara i instalatera centralnog grijanja i klimatizacije. Damir Židanić, pročelnik Sekcije intelektualnih usluga i vlasnik knjigovodstvenog obrta “Ines” podsjetio je na zakonske odredbe i pojasnio izgled fiskaliziranog računa. Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom primjenjuje se od početka ove godine pa su obrtnici dio svoga poslovanja već uskladili. Prije svega to se odnosi na blagajnički maksimum.

Oni koji još nisu fiskalizirani od 1. srpnja će prilagoditi svoje račune. Kako to učiniti detaljno je pojašnjeno na sastanku sekcija, a PowerPoint prezentacija dostupna je također u prilogu kao podsjetnik. Sadržaj računa i izgled računa kao predlošci su dostupni i na stranicama Sekcije intelektualnih usluga: https://www.obrtnici-zagreb.hr/sekc/94/?task=group&gid=133&aid=677.

Članovima sekcije predstavljeni su mobilni uređaji za fiskalizaciju. Mini fiskalnu blagajnu tvrtke T-HT upoznali smo još u ožujku kada je više ponuđača predstavilo svoje usluge i proizvode: https://www.obrtnici-zagreb.hr/?task=group&gid=1&aid=612. T-HT partner u ovom poslu je Etranet grupa koja zapravo isporučuje i instalira uslugu mini fiskalne blagajne. Uređaj se ne može kupiti već samo dobiti u najam za 199 kuna mjesečno. U cijenu je uključena 24-satna podrška, blagajnička aplikacija, mobilni internet te po potrebi zamjena uređaja već sljedeći dan.

Tvrtka Deno d.o.o. za proizvodnju elektroničke opreme i softvera također je predstavila svoju ponudu za mobilnu fiskalizaciju. Uz pretpostavku da imate android mobitel sve ostalo može se kupiti za 1560 kuna + PDV. Pisač je bežično spojen s mobitelom i radi na udaljenosti od 10 metara. Softver je podešen za veličinu ekrana već od 3 inča, a umjesto mobitela može se koristiti i tablet. Predviđen je unos do 4000 artikala.

Fiskalizacija je preko mobilnog interneta s postojeće SIM kartice. Više informacija dostupno je na www.deno.hr.

Edukacije za sve generacije

Članovi sekcija razgovarali su i o drugim temama. U školama su trenutno završni ispiti i prema riječima pročelnika Sekcije električara Ivana Mladića učenici su bolje educirani nego što je to bilo prije nekoliko godina. I ne samo učenici, već i ravnatelji, pedagozi i drugo osoblje više poznaje obrtnička zanimanja nego što je to bilo ranije. Aktivnosti koje su u tom smislu obrtnici poduzimali, urodile su rezultatom.

S naučnicima se potpisuju ugovori kojima je između ostalog regulirana i naknada za praktičan rad u obrtu. Međutim, iznosi koji se u tim ugovorima navode nisu isti kao satnica koju ne propisala Hrvatska obrtnička komora. Ubuduće o tome treba voditi računa i u ugovoru isključivo navoditi cijenu sata, a ne postotke. U suprotnom, učenici bi se mogli smatrati zakinutima.

Kada je riječ o Sekciji električara ne školuju se samo mladi. Iskusni obrtnici nedavno su završili obuku za montere fotonaponskih sustava i uskoro će dobiti licencu. Edukaciju je organiziralo Obrtničko učilište, a program je uspješno savladalo 24-oro obrtnika. Troškovi obuke bili su 19.700 kuna i uglavnom su podmireni iz različiti izvora tako je polaznicima dok je polaznicima ostalo za platiti tek 1500 kuna. Sa stečenim znanjem bit će konkurentniji na natječajima grada Zagreba, osobito u dijelu koji se odnosi na energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

Zbog neodazivanja sastancima Sekcija električara razriješila je Zvonimira Vehara dužnosti člana Poslovnog odbora. Umjesto njega predložen je Marko Cesar.

Neizbježna tema bio je i prijedlog Zakona o obrtu koji je u Hrvatskom saboru prošao prvo čitanje. Iako je činilo da je Ministarstvo poduzetništva i obrta prilično nezainteresirano za komunikaciju s predstavnicima obrtnika kada je riječ o primjedbama na ovaj zakon ipak predstavnike lokalnih komora poziva na razgovore. Uz još dvije komore danas u 14 sati na razgovoru će biti predstavnici Obrtničke komore Zagreb. Obrtnici se nadaju kako će usprkos brojnosti pozvanih moći pojasniti što zapravo očekuju kako bi kroz zakonsku regulativu osigurali bolju budućnost obrtništva u Hrvatskoj.

No Comments

Post A Comment