Omogućite fotografiranje u vrtićima i školama - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1174
post-template-default,single,single-post,postid-1174,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Omogućite fotografiranje u vrtićima i školama

Članovi Sekcije fotografa, videotekara i fotokopiraona održali su zajednički sastanak. Razgovarali su o problemima s kojima se susreću u obavljanju svoga posla u školama i vrtićima te o izboru članova u Poslovni odbor i Skupštinu Udruženja obrtnika grada Zagreba. Također, prihvatili su izvješće Povjerenstva za vjenčanja i sprovode o radu u posljednjih godinu dana.

Iako nijednim zakonskim ili podzakonskim aktom nije zabranjeno fotografiranje u školama i vrtićima o tome hoće li fotografi obavljati svoj posao u ustanovama predškolskog ili osnovnoškolskog obrazovanja odlučuju ravnatelji. Njihova odluka čak i bez konzultacija s roditeljima zna biti negativna. Razloga za to je više: profesori sami fotografiraju djecu, ravnatelji se ne žele dodatno opterećivati poslovima koji nisu nužni, nema jedinstvene politike ni stava u vezi s ovim pitanjem…

Takvo stanje ne ide u prilog fotografima koji su među rijetkima svjesni činjenice da se djeca ne smiju fotografirati bez pismenog dopuštenja roditelja. Cijene naših fotografa neusporedivo su niže od onih koje zaračunavaju kolege u Europskim zemljama. Ondje škole ne samo da nemaju ništa protiv fotografiranja djece već se takve aktivnosti pretvaraju u pravi događaj – djeca se postavljaju pred kulise, osigurava se posebna rasvjeta i sve se to naravno naplaćuje.

Kako bi se barem dio poteškoća pokušao riješiti fotografi će razgovarati s odgovornima u Gradu Zagrebu i zatražiti njihovo mišljenje. Nastojanje je usmjereno prema tome da se postave standardi i to ne samo u fotografiranju djece nego i kod umnožavanja fotografija. Pravila trebaju vrijediti za sve, smatraju fotografi.

U nastavku sastanka bez puno rasprave prihvaćeno je izvješće o radu Povjerenstva za vjenčanja i sprovode. U nadležnosti Povjerenstva je organizacija snimanja vjenčanja u 10 matičnih ureda Grada Zagreba. Na tim je poslovima bilo angažirano 16 fotografa početkom godine, a u međuvremenu jedan je obrt zatvoren. Na snimanju sprovoda i ispraćaja radilo je 9 fotografa. Usluge obavljaju na zahtjev građana i primaju narudžbe posredstvo Gradskih groblja.

Fotografi su sudjelovali i na Sajmu vjenčanja u Areni Zagreb a hoće li iduće godine nastupiti odlučit će Povjerenstvo. Također, povjerenstvo će odlučiti o tiskanju kataloga za vjenčanja i sprovode.

Za člana u Skupštini Udruženja obrtnika grada Zagreba Sekcija fotografa, videotekara i fotokopiraona predložila je Dianu Štimac. Umjesto Aleksandra Kopešića koji je zatvorio obrt nije izabran nitko u Poslovni odbor. Izvršno tijelo nastavlja raditi s 5 članova, na čelu s pročelnicom Snježanom Mikić i tajnikom Predragom Gostimirovićem.

No Comments

Post A Comment