Oni svojim rukotvorinama pričaju priču o našem gradu, a njihov rad spoj je majstorskog znanja i umjetničkog pristupa - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1408
post-template-default,single,single-post,postid-1408,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Oni svojim rukotvorinama pričaju priču o našem gradu, a njihov rad spoj je majstorskog znanja i umjetničkog pristupa

Rukotvorine proizvođača suvenira predstavljaju spoj majstorskog znanja i umjetničkog pristupa. Kombinacijom različitih tehnika i materijala vrijedne ruke zagrebačkih obrtnika stvaraju jedinstvene suvenire.

– Naši suveniri su prepoznatljivi. Imate kulu Lotrščak, licitarsko srce i šestinski kišobran te povijesni zagrebački tramvaj. Iza svakog tog suvenira stoji dio zagrebačke priče. Mi kroz svoje rukotvorine pričamo priču o našem gradu. Kad turist kod nas kupi suvenir, on od nas može doznati i sve o procesu proizvodnje te povijesnu priču o tom predmetu – objasnila je Danijela Halužan Glumbić, pročelnica Sekcije proizvođača suvenira.

U vrijeme zasićenosti tržišta generičkim industrijskim proizvodima, rukotvorine naših umješnih obrtnika pravo su osvježenje. Nije to samo posao, kaže naša sugovornica.

– Ja sam umjetnica. Moj život je moja ljubav prema kiparstvu. Sve svoje emocije unosim u moje proizvode, koji su unikatni i prepoznatljivi. Kupci to prepoznaju i cijene. Mi se ne bojimo konkurencije jer nam industrijski proizvodi nisu prijetnja – dodala je pročelnica.

Dobar dio članova ove Sekcije nema svoje poslovne prostore pa su im nastupi na sajmovima jedini način da se predstave i prodaju svoje rukotvorine. Na svu sreću, u Zagrebu ih se dosta održava, istaknula je Danijela. U periodu od proljeća do jeseni ove godine održana su čak četiri sajma.

– Ljudi vole naše sajmove. Vole se prošetati i pogledati raznoliku ponudu na štandovima. To je trend u cijelom svijetu. U našoj sekciji imamo ljude koji imaju tradicijske i umjetničke obrte ili se bave starim zanatima, svima njima to je dobra prilika da se predstave kupcima i prodaju svoje proizvode. I na tome bi zahvalila vodstvu Udruženja – objasnila je Halužan Glumbić.

Iako je riječ o manifestacijama koje promiču obrtništvo, ali i grad Zagreb, već duže vrijeme za njih nema mjesta na glavnom zagrebačkom trgu.

– Grad Zagreb nekad nas je prihvaćao kao promotore našeg grada i imali smo dobru suradnju pa smo jedno vrijeme izlagali i na Trgu bana Jelačića. No, onda je došlo do promjene i mi smo preseljeni na Trg Petra Preradovića. Nama je jako zanimljiv Trg bana Jelačića i nadam se da će doći vrijeme da ćemo moći i tamo organizirati naše sajmove. Mi, zagrebački obrtnici, smatramo da trebamo biti prisutni i da nas Grad Zagreb treba podržati. Sliku jednog grada uvijek su činili obrtnici – zaključila je pročelnica.

No Comments

Post A Comment