Sudac Veselić upozorio: „ Jedno su želje stranaka i naručitelja, a drugo su pravila struke i ono što vi smijete napraviti.“ - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1666
post-template-default,single,single-post,postid-1666,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Sudac Veselić upozorio: „ Jedno su želje stranaka i naručitelja, a drugo su pravila struke i ono što vi smijete napraviti.“

U Svečanoj dvorani Udruženja obrtnika grada Zagreba jučer je održan Zbor pročelnika, zamjenika pročelnika i tajnika strukovnih sekcija. Zbor je svojim predavanjem otvorio Ivica Veselić, sudac Županijskog suda u Zagrebu i Suda časti  HOK-a. Upozorio je obrtnike da se pri izvođenju radova striktno pridržavaju pravila struke jer cjelokupnom vlastitom imovinom odgovaraju za moguće propuste.

– Jedno su želje stranaka i naručitelja, a drugo su pravila struke i ono što vi smijete napraviti. Nije loše zaštiti ti se i osiguranjem od profesionalne odgovornosti. Ako se dogodi neki propust u poslu koji ste radili kao obrtnik, odgovorni ste i ako ste u međuvremenu zatvorili obrt – rekao je Veselić.

O važnosti stvaranja preduvjeta za dostojanstvenu mirovinu i ulaganjima u treći mirovinski stup govorila je Biserka Cvijetinović, osobna financijska savjetnica.

 

– Važno je upoznati obrtnike kako osigurati pristojnu mirovinu, a naročito skupinu paušalnih obrtnika. Oni uplaćuju jako male doprinose i tek 37 posto od te sume ide za njihove buduće mirovine. Dobrovoljna mirovinska štednja  dobar je način da se osigura mirna starost. Cilj mi je upoznati obrtnike da to mogu uplaćivati iz svog poslovanja i da im je to neoporezivo te se na to dobiva državni poticaj. Važno je naglasiti da to nije ništa obavezno i možete uplatiti kada imate sredstava, odnosno ne morate ako ih nemate. Ovo je dobar način da se motivira i zaposlenike uplaćivanjem u treći stup – objasnila je osobna financijska savjetnica.

Ravnatelj Obrtničkog učilišta Dražen Maksimović i Ana Grubišić Pajazetović govorili su o obrazovnim potrebama obrtnika, predstavili su rad Učilišta, kao i vaučere za obrazovanje.

Predsjednik Udruženja Ivica Zanetti govorio je o kreditiranju članova na temelju potpisanog Ugovora o poslovnoj suradnji između Udruženja obrtnika grada Zagreba i Erste banke. Riječ je o kratkoročnim i dugoročnim kreditima. Maksimalni iznos im je 6000 eura, trajanje 12 i 24 mjeseca, a fiksna kamatna stopa iznosi 2,70 posto.

Tajnica Udruženja Milena Kunčić osvrnula se na planove rada strukovnih sekcija za 2024. godinu.

Okupljenim obrtnicima na kraju su se obratili djelatnici Nastavnog zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Neda Ferenčić Vrban, doktorica medicine, govorila je o besplatnim preventivnim pregledima i važnosti odzivanja na njih, koji se provode kroz programe ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke.

No Comments

Post A Comment