Ovaj majstor električne instalacije ima u malom prstu - Udruženje obrtnika grada Zagreba
3142
post-template-default,single,single-post,postid-3142,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Ovaj majstor električne instalacije ima u malom prstu

Dok su njegovi vršnjaci gubili vrijeme na ulici, Damir je pomagao ocu Marijanu i stjecao praktično znanje. Ovaj diplomirani inženjer druga je generacija obiteljskog obrta, kojeg je daleke 1982. godine otvorio njegov otac. Od osnovne škole je u ovom poslu i niti u jednom trenutku nije dvojio hoće li nastaviti obiteljsku tradiciju.

– Obrt sam naslijedio od oca i ponosan sam što sam nastavio obiteljsku tradiciju. Cijelu srednju školu i tijekom studija pomagao sam tati. Sve ljetne i zimske praznike se radilo. Kako bi se opstalo na tržištu, trebalo je pratiti nove tehnologije i trendove. To je zahtijevalo moj sve jači angažman u obrtu. Na kraju sam prelomio i odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju – rekao nam je Damir Mikulčić.

Damirova stručnost prepoznata je među njegovim kolegama. Član je komisija za provođenje majstorskih ispita i za pomoćničke ispite. Uz to, zamjenik je pročelnika sekcije električara Udruženja obrtnika grada Zagreba te član Ceha građevinsko uslužnih djelatnosti Obrtničke komore Zagreb.

– Ovo je odgovoran posao i sve mora biti napravljen po pravilima struke. Svaka naša instalacija mora biti ispitana i sigurna – kaže nam obrtnik.

 

Želja nam je dati priliku mladim ljudima

Predanim radom dvije generacije obitelji Mikulčić stvorena je respektabilna tvrtka u kojoj je zaposleno troje radnika, a generacije učenika pohađalo je u njoj praktičnu nastavu. Damir kaže kako sve više mladih pokazuje interes za ovu struku.

– Interes je svake godine sve veći. Mi imamo naučnike već duže vrijeme, nismo od onih koji to izbjegavaju. Dva dečka su ostala raditi kod nas. Nastojim svake godine uzeti jednog naučnika i želja nam je dati priliku tim mladim ljudima – istaknuo je Mikulčić.

Kao što je on nekada pomagao svome ocu, sada njemu pomaže otac. Iako je u mirovini, stalno je prisutan. Obrti često povezuju članove obitelji i predstavljaju jednu dodatnu vrijednost. Obrtnici su posebna vrsta ljudi, vole svoju slobodu, ali su i spremni suočiti se s rizikom nesigurnosti tržišta.

– Kad ste obrtnik preuzimate veliku odgovornost. Odgovorni ste za sebe i za svoju obitelj. Morate znati organizirati svoje vrijeme. Ponekad privatni život trpi zbog poslovnog dijela, ali ako imate podršku obitelji to se lako prebrodi. Ako želite radili, posla ima – zaključio je obrtnik.

No Comments

Post A Comment