Anita Slavica Prka Đurašić na Bokeljskoj večeri
3160
post-template-default,single,single-post,postid-3160,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Anita Slavica Prka Đurašić na Bokeljskoj večeri: „Najavljujemo da će UOGZ i dalje podržavati Bokeljsku mornaricu.“

Udruženje obrtnika grada Zagreba imalo je svojeg predstavnika na tradicionalnom okupljanju Bokelja i prijatelja Boke kotorske ove subote u hotelu „Sheraton“. Kao izaslanica predsjednika UOGZ-a Ivice Zanettija na Bokeljskoj večeri bila je Anita Slavica Prka Đurašić.

– Bila mi je velika čast i osobito zadovoljstvo prisustvovati kao izaslanica predsjednika UOGZ-a g. Ivice Zanettija na Bokeljskoj večeri. Tim više, što sam s Bokeljskim Hrvatima povezana već duže kroz svoj  prethodni medijski projekt. Vidjeli smo večeras ples Kola svetoga Tripuna i Bokeljsku mornaricu. Naime, to je Kolo  upisano na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine 2022. godine – objasnila je Prka Đurašić.

Svečanost svetoga Tripuna i Kolo svetoga Tripuna na listi UNESCO-a

Svečanost svetoga Tripuna i Kolo svetoga Tripuna (lančani ples s dvanaest figura) je kao tradicija Hrvata iz Boke kotorske koji žive u Republici Hrvatskoj, upisana 31. listopada 2022. na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine.

– Upravo ovaj upis predstavlja veliko priznanje kako meni osobno (kao bivšoj urednici programa za hrvatsko iseljeništvo i voditeljici Podcasta Zov Domovine u kojoj smo ugostili 2020. ugledne goste koji su uoči sv. Tripuna dali svoj stručni doprinos i iznijeli argumente za zaštitu Kola sv. Tripuna i Bokeljske mornarice), tako i svima koji su ulagali napore i skrbili da se ovo vrijedno nematerijalno kulturno dobro sačuva od nestajanja.

Najavljujemo da će UOGZ i dalje podržavati Bokeljsku mornaricu 809 u Zagrebu, a hrvatskom narodu koji predstavlja najmanju, ali žilavu autohtonu zajednicu u Crnoj Gori i njihovim predstavnicima zastupniku Adrijanu Vuksanoviću (HGI) u Skupštini Crne Gore kao i Predsjedniku HNV-a Zvonimiru Dekoviću, dajemo punu podršku i želimo im puno uspjeha u očuvanju opstojnosti hrvatskog naroda i hrvatskog nacionalnog identiteta. FIDES ET HONOR! – zaključila je zagrebačka obrtnica.

Među uzvanicima su bili potpredsjednik Vlade Davor Božinović i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske g. Gordan Grlić Radman.

Iz Crne Gore na okupljanje su došli predsjednik i zastupnik Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik HNV-a Crne Gore Zvonimir Deković, Timor Šatara predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb te Mirko Vičević admiral Bokeljske mornarice iz Kotora.

Za glazbeni dio manifestacije bili su zaduženi Marko Tolja, klapa Sagena, Renata Sabljak.

Foto: privatna arhiva

No Comments

Post A Comment