Iz Udruženja upućene dvije inicijative kako bi se olakšalo poslovanje naših obrtnica - Udruženje obrtnika grada Zagreba
4432
post-template-default,single,single-post,postid-4432,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Iz Udruženja upućene dvije inicijative kako bi se olakšalo poslovanje naših obrtnica

Na zahtjev Sekcije njega i skrb Udruženja obrtnika grada Zagreba pokrenute su dvije inicijative, jedna prema Gradu Zagrebu, a druga prema Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Udruženje je upozorilo Grad na problem s kojim se susreću obrtnice i obrtnici u ovoj djelatnosti prilikom preseljenja obrta na novu adresu. Od njih se traži da u tom slučaju podnesu novi zahtjev za sufinanciranje od Grada, iako je riječ o istom obrtu, pod istim imenom i OIB-om te brojem djece. Ta procedura traje, a to stvara obrtnicima dodatne troškove.

– Procedura u prosjeku traje tri mjeseca, a obrtnice su primorane da taj period rade i plaćaju najamninu u starom prostoru kako bi zadržale pravo na sufinanciranje, a istovremeno plaćaju najamninu u novom prostoru. Svi mi moramo imati dugoročni najam ali se zna dogoditi da ljudi sele u vlastiti prostor ili su prisiljeni mijenjati prostor zbog porasta cijene najamnine ili vlasnik proda prostor nekoj trećoj osobi, razne su kombinacije i te situacije nisu rijetkost – rekla nam je predsjednica Sekcije Gabrijela Belinac.

Udruženje je predložilo Gradu da se ugovor o sufinanciranju veže uz obrtnicu dadilje, umjesto uz specifičnu adresu. Tako bi se omogućilo nesmetano preseljenje nakon dobivanja Rješenja o ispunjavanju prostornih uvjeta, bez gubitka prava na sufinanciranje u međuvremenu.

Još jedan problem koji muči ovu skupinu obrtnica i obrtnika je problem određivanja ekonomske cijene za dadilje obrtnice, a ova inicijativa upućena je Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Problem je u tome što pojedine lokalne samouprave uvjetuju dadiljama obrtnicama da, kako bi ostvarile pravo na sufinanciranje koje se odnosi na roditelje djece, moraju slijediti i prihvatiti cijene usluga koje je naredila lokalna samouprava. Važno je naglasiti kako je ova praksa izrazito sporna s obzirom na odredbe Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i mišljenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, koja ističu da se ne smiju ograničavati cijene koje određuju treći subjekti, pa čak ni kada se radi o cijenama koje su vezane za subvencije.

– Što se tiče Grada Zagreba situacija je dobro regulirana i dopušta nam da određujemo našu ekonomsku cijenu, dok u nekim županijama nije tako. Oni uvjetuju sufinanciranje njihovog rada spuštanjem ekonomske cijene njihove usluge – objasnila je Belinac.

Veliki problem obrtnicama stvara i dugotrajno čekanje na upis dadilja u Imenik dadilja/pomoćnih dadilja Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Trenutni postupak upisa često traje nekoliko mjeseci, ovisno o lokaciji na kojoj se predaje zahtjev. Ova situacija obrtnicama dadiljama otežava zapošljavanje dodatnih osoba za pomoć u radu, što može dovesti do kršenja zakona ako je dadilja zaposlena prije formalnog upisa. Pored toga, otežava se planiranje poslovanja i dugoročni razvoj obrta.

Udruženje je predložilo HOK-u da inicira razgovore s Hrvatskim zavodom za socijalni rad s ciljem ubrzavanja procesa upisa u Imenik dadilja, ali i pregovore  s nadležnim ministarstvima kako bi se osiguralo ravnopravno tržišno natjecanje te omogućilo normalno poslovanje dadilja obrtnica.

No Comments

Post A Comment