Održana radionica za izradu procjene rizika - Udruženje obrtnika grada Zagreba
713
post-template-default,single,single-post,postid-713,single-format-gallery,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Održana radionica za izradu procjene rizika

U organizaciji Ceha građevinsko uslužnih djelatnosti i tvrtke ZOP tehnološke usluge jučer je održana radionica za izradu procjene rizika na koju se odazvalo dvadesetak članova strukovnih sekcija.

Kako obrtnici sami mogu izraditi procjenu rizika za vlastite potrebe pojasnio je gosp. Davor Tuđa, direktor tvrtke ZOP tehnološke usluge. Prije samog postupka izrade podsjetio je prisutne da je Procjena rizika osnovni dokument poslodavca u ustrojavanju sustava zaštite na radu i u nadzoru provedbi propisanih mjera zaštite te da se radi o temelju za izradu svih akata i odluka poslodavca u području zaštite na radu (Pravilnik o zaštiti na radu, Plan i program osposobljavanja radnika za rad na siguran način i sl.), a propisana je Zakonom o zaštiti na radu (N.N. 71/14, 118/14, 154/14.) (čl. 18.); Pravilnikom o izradi procjene rizika (N.N. 112/14.); Pravilnikom o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom (N.N. 69/05.)

Temeljem analize svih radnih procesa (i povremenih i rijetkih) Procjena rizika mora ukazati na razinu opasnosti, štetnosti i napora kojima su radnici izloženi tijekom rada te mora utvrditi u kojoj je mjeri poslodavac primijenio pravila zaštite na radu, stanje sredstava rada, organizaciju zaštite i sva pitanja na kojima se temelji uspješna provedba zaštite na radu, sa svrhom otklanjanja (ili smanjivanja na najmanju moguću mjeru) opasnosti od ozljeda ili profesionalnih oboljenja zaposlenika.

Procjena rizika mora poslodavcu (i radnicima) ukazati na moguće propuste u primjeni mjera zaštite na radu te putem Plana mjera utvrditi trenutačne i dugoročne mjere zaštite primjenjive u svrhu smanjenja ostatka rizika.

Procjena rizika mora biti dostupna radnicima (može biti i u elektronskom obliku).
Procjenu rizika izrađuje ovlaštena osoba ili sam poslodavac.
U izradu procjene rizika moraju biti uključeni radnici.

Pravilnikom o izradi procjene rizika propisan je način izrade i osnovni sadržaj iste.

No Comments

Post A Comment